Norge

Otta sentrum delvis under vann i natt: Ber folk koke drikkevannet inntil videre

Slik så det natt til lørdag ut i Otta sentrum, som er delvis oversvømmet. Foto: Hans O. Torgersen

– Otta sentrum står ganske mye under vann, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i Oppland.

  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • Aftenposten følger flommen tett og alle artiklene vil være åpne, også for dem som ikke er abonnenter. Direkteblogg her.

Det var en travel dag på Otta i Sel kommune i Gudbrandsdalen fredag. Store deler av sentrum var under vann og en barnehage stengte på grunn av den høye vannføringen i Gudbrandsdalslågen. Utover kvelden jobbet Sivilforsvaret med utlegging av sandsekker. I tillegg fikk kommunen hjelp av Heimevernet til patruljering på en fylkesvei 435 utover kvelden og natten.

– Kok drikkevannet

Kommunen oppfordret alle innbyggere til å sikre sine egne verdier etter beste evne og rådet alle til å koke drikkevannet, inntil vannprøver kan bli analysert.

– Det er alltid en risiko for tilbakeslag fra kloakken i slike situasjoner, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund til Aftenposten.

Tilbakeslag fra kloakken kan gjøre drikkevannet farlig. Flomvannet presset seg sent fredag kveld fortsatt opp gjennom kummene i sentrum av Otta, som her ved Circle K-stasjonen, som ligger like ved den flomstore elven. Foto: Hans O. Torgersen

Ottaelven stigende

Fredag kveld meldte kommunen at vannstanden i Gudbrandsdalslågen har kulminert og gått ned litt. Ottaelven steg derimot fortsatt noe.

På martnasplassen i Otta sentrum ble det meldt om at tilstanden var stabil og at vannstanden var svakt synkende.

Fra oransje til rødt

Fredag hevet NVE flomvarselet for Hedmark, Oppland og Buskerud fra oransje til rødt. NVE frykter omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

Ved Fåvang mellom Lillehammer og Otta var fartsgrensen satt ned til 50 km/t på grunn av flommen og Veivesenet varslet at E6 – hovedveien mellom sør og nord i landet – kan bli stengt på kort varsel.

– Foreløpig er det slik at fremkommeligheten på veiene er den største samfunnskritiske risikoen, sier fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i Oppland til Aftenposten sent fredag kveld.

Les mer om

  1. Oppland
  2. Flom