Norge

- Ble drept da han forsøkte å stikke av med 250 kilo hasj

Den drepte 49-åringen fra Arendal skulle frakte 250 kilo hasj til Norge, ifølge dansk politi.

  • Mats Bleikelia

Det var på anmodning fra norsk politi at de danske spesialstyrkene slo til mot tre nordmenn helt nord i Danmark i går kveld.

Politiinspektør i Nordjulland, Claus Hilborg, forteller til Aftenposten at de forsøkte å pågripe nordmennene på kaien, men at gjerningsmennene da stakk av i båt.

— Vi hadde politifolk klar i en båt som skulle gripe inn hvis vi ikke fikk anholdt dem på land, sier han til Aftenposten.

En av nordmenene skal ha kommet inn med en speedbåt inn til havnen i Ålbæk, og de to andre nordmennene hoppet ifølge Hilborg ned i båten med et stort parti hasj.

Skuddveksling mellom båtene

Skuddvekslingen, som førte til at en nordmann ble drept, foregikk mellom båtene på vann, forteller Hilborg.

Les også

Norsk antatt narkosmugler drept av politiet

I tillegg til den drepte nordmannen, ble én av de to andre nordmennene, en 36-åring, skutt i brystet under skytingen. En dansk politimann ble også skadet. Han ble truffet i i armen, lysken og ryggen, ifølge DUP.Ingen av de to er livstruende skadet, ifølge Hilborg.

De tre nordmennene som forsøkte å stikke av i speedbåten, kom ikke langt før de ble pågrepet, forteller Hilborg.

— Det var veldig kort. Hundre meter eller noe sånt, sier han til Aftenposten.

Den drepte nordmannen er tidligere straffedømt. I 2011 ble han dømt til 60 dagers fengsel for trusler, fremsatt blant annet mot to politibetjenter.

250 kilo hasj

Hilborg bekrefeter at de har beslaglagt 250 kilo hasj som de mener var på vei til Norge.

Hilborg forteller også at det var én enkelt aksjon på forespørsel fra norsk politi, og at det fra dansk politis side ikke er del av en større politiaksjon.

Poltiinspektøren ønsker ikke å uttale seg om selve skuddvekslingen, som nå er under etterfoskning av Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), danskenes Spesialenhet for politisaker.

Beslagla norsk bil

På havnen i Ålbæk ble det også funnet en norskregistrert Audi som nå er beslaglagt av politiet. Eieren av bilen er Avis Bilutleie i Drammen. Hvem som hadde rekvirert bilen er uklart. Avis forteller imidlertid til Aftenposten at det i hvert fall ikke er den drepte 49-åringen.

— Det jeg kan si er at bilen ikke er lånt ut i hans navn, sier daglig leder Magne Sørlie Indredavik i Avis Drammen.Indredavik bekrefter at politiet har tatt kontakt i forbindelse med bilen, men henviser til politiet for ytterligere kommentarer.