Spenning foran Giske-opptreden i Orkdal

Trond Giske gjør politisk comeback under stiftelsesmøtet til Orkland Arbeiderparti lørdag. Men hva slags budskap han har, vet ingen.  

Det er knyttet stor spenning til hva Aps tidligere nestleder Trond Giske vil si når han lørdag gjør politisk comeback i Orkdal.

Orkland Ap forventer et enormt presseoppbud når Giske skal holde en innledning på lørdagens møte, skriver NRK.

Det er første gang partiets tidligere nestleder står på den politiske scenen etter at han ble sykmeldt før jul som følge av varslersakene i Ap. Sakene førte til at Giske trakk seg som nestleder, mistet plassen i sentralstyret og vervet som partiets finanspolitiske talsperson.

Hva han kommer til å si i Orkdal, er det ingen som vet foreløpig, sier leder av interimsstyret i Orkland Ap, Trude Cathrine Tevik Gulbrandsen.

– Men jeg gleder meg, han er jo en glitrende innleder, sier hun.

De fire kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord skal slå seg sammen til én storkommune. Derfor slår de fire lokallagene til Ap seg også sammen.

Ringen sluttet

– Trond Giske var med oss i januar fjor da vi hadde kickoff i Orkdal rådhus for det nye lokallaget. Det er naturlig at han kommer tilbake. Ringen er på en måte sluttet med ham som innleder. Dette tror jeg blir bra, sier Gulbrandsen.

En annen som ser fram til Giskes opptreden, som etter planen skjer klokken 14, er stortingsrepresentant Jorodd Asphjell. Han har selv bakgrunn fra Orkdal og vil være til stede på møtet.

– Vi har behov for å få Trond tilbake som ideolog, som organisator og for å fronte partiets politikk i mange viktige saker, sier Asphjell til Dagens Næringsliv.

Kritisert varselhåndtering

Aps tidligere nestleder ble sykmeldt 22. desember i fjor. Onsdag var Giske friskmeldt og tilbake på jobb. Imidlertid var han ikke på plass i stortingssalen, og kontoret hans var lukket.

Ap har fått varsler som er knyttet til flere personer enn Trond Giske. Siden midten av desember er det totalt kommet flere enn 20 varsler.

Giske har flere ganger kritisert Ap-ledelsen for å ha forhåndskonkludert i saken. 2. februar sendte han brev til partiets sentralstyre der han blant annet skriver at partiets håndtering av varslene er blitt gjort til en rettslignende prosess, med en «omvendt bevisbyrde» – der man er skyldig inntil det motsatte er bevist.

– Likevel ble varslene ferdigbehandlet før jeg var friskmeldt og fikk gitt tilsvar. Konklusjonene var dermed gitt, og muligheten til en grundig kontradiksjon har falt bort. Jeg må bare ta det til etterretning, skriver han.