Norge

Sykehjem og om lag 100 personer evakuert etter jordras i Trøndelag

Om lag 100 personer, deriblant to sengeliggende sykehjemsboere, er evakuert etter et stort jordras i Leksvik i Trøndelag. De får ikke flytte hjem før torsdag.

Politiet har evakuert beboere i et større område rundt raset. Foto: Erling Skjervold

 • NTB

Det ble besluttet etter et møte mellom politiet, geologer fra NVE og Fosen kommune onsdag kveld.

– Ingen får flytte hjem i dag. Det er besluttet at den evakueringen som er gjort pr. nå, opprettholdes. Det innebærer også at det ikke er aktuelt å evakuere flere, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Tilsammen er 35 boliger innenfor det politiet betegner som en relativt stor evakueringssone etter raset. I tillegg skulle kommunen evakuere ti sengeliggende pasienter på et sykehjem like utenfor evakueringssonen som et «føre var»-tiltak.

– De rakk å evakuere to, men de ombestemte seg og besluttet å avvente med de åtte andre etter opplysningene som kom frem på møtet. Dermed er det totalt rundt 100 mennesker som er evakuert, sier Volden.

 • Tryggheten som forsvant i skredet: Robert Lillejord sto på tunet da jordskredet traff soverommet og tok samboerens liv. Nå er han tilbake

Vakthold

Det omfattende jordraset gikk ved tolvtiden onsdag ettermiddag i Hjelopveien i Leksvik. Skredet er 1,3 kilometer bredt langs strandsonen, men har foreløpig ikke strukket seg så langt inn at noen av de evakuerte boligene er tatt.

Beslutningen om å ikke evakuere flere er tatt etter en foreløpig undersøkelse fra NVE. Inntil de får gjort grundigere undersøkelser antas området nærmest Trondheimsfjorden fortsatt å være ustabilt, og folk frarådes å ferdes langs skredkanten inntil videre.

Veien inn til skredområdet er stengt, og kun nødetater og andre hjelpemannskaper slipper til.

– Gjennom natten vil vi ha vakthold der ute med patruljer og bistand fra sivilforsvaret, mens kystvaktskipet Njord får i oppgave å observere om det går noen flere ras ute fra sjøen, sier Volden.

Hoppet ut

Jordraset gikk mens det pågikk bygging av en liten småbåthavn i Hjelopveien. En gravemaskin ble med i sjøen da raset gikk.

Nils Hjellup, som driver entreprenørfirmaet som jobber på stedet og eier gravemaskinen, forteller til Adresseavisen at føreren klarte å hoppe ut i tide.

– Raset gikk ikke så fort. Nå er det bare aggregatet som stikker opp fra sjøen, sa han til avisen kort tid etter at raset gikk.

Politiet har også snakket med gravemaskinføreren. Vedkommende er uskadet, og har sagt at raset gikk i forbindelse med arbeidet på en liten molo ved vannkanten.

Kriseledelse

Foreløpig er det ikke meldt om at noen mennesker er skadet som følge av raset, og det er heller ikke meldt om materielle skader utover på gravemaskinen som havnet i sjøen.

Indre Fosen kommune har satt kriseledelse som følge av hendelsen, og tilbyr blant annet psykososial hjelp og husly til de som har behov for det.

– Vi har tilbudt alle et sted å bo i natt. Det er et svært ras, og vi har ikke helt oversikt ennå. Det er fortsatt nødvendig å foreta flere geotekniske undersøkelser, sier ordfører Steinar Saghaug (H) i Indre Fosen kommune til NTB.

– Men det er veldig bra at ingen er skadet, og at ingen har mistet huset foreløpig. Det er det viktigste, sier han videre.

Les mer om

 1. Ras
 2. Trøndelag

Relevante artikler

 1. NORGE

  E39 åpnet i Bergen etter demningsbrist ved Munkebotn

 2. NORGE

  «Justerer» evakueringssonen i Nittedal

 3. NORGE

  Fant mistenkelig «røranordning» i Steinkjer. Naboene er evakuert.

 4. NORGE

  Flere hus og hytter tatt av stort jordras i Alta

 5. NORGE

  Omtrent 200 beboere evakueres på grunn av brann i Hunndalen i Gjøvik

 6. NORGE

  Rekkehusleilighet i Trondheim kan rase sammen