Norge

Mange jublet da bilist fikk seks prikker og bot på 6800 kr for køsniking

Den siste uken har Oslo-politiet tatt 18 køsnikere i Operatunnelen. Alle fikk bot og prikker på førerkortet. Flere av dem som satt i køen, viftet med tommelen, forteller politiet.

Denne bilisten ble tatt på fersken for køsniking i Operatunnelen tirsdag ettermiddag. Resultatet ble tre prikker på førerkortet og et forelegg på 6800 kroner.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

I forbindelse med rehabilitering har deler av Operatunelen vært stengt i sommerferien. Dette gjelder blant annet den delen som tidligere het Ekebergtunnelen. Her har det i perioder vært toveistrafikk i begge løpene.

På grunn av begrenset kapasitet har det i rushtiden oppstått lange køer. Feltene som har vært stengt, har vært markert med et rødt kryss på tunneltaket.

Likevel er det flere som gir blaffen i dette og cruiser rett forbi den lange køen, til stor irritasjon for mange medbilister.

Her får bilistene varsel om at feltet til venstre blir stengt etter noen meter, og at de må ut av det.

Sist fredag ble det bråstopp på køsnikerne. Omtrent der den gamle Ekebergtunnelen starter i østgående retning, sto en politimotorsykkel for å stoppe køsnikerne. Køen var over én kilometer lang da kontrollen startet.

  • LES OGSÅ: Her får sjåføren seks prikker og bot på 11.900 kroner

Fikk seks prikker

Politiet stanset seks førere som kjørte i felt merket med rødt kryss fredag. Tirsdag denne uken opplevde 12 køsnikere det samme. Å kjøre forbi et rødt kryss i tunnelen tilsvarer det samme som å kjøre på rødt lys i vanlig trafikk. Dermed fikk 17 førere tre prikker på førerkortet og et forenklet forelegg på 6800 kroner.

– Én av førerne vi stoppet, var i prøveperiode. Da skal man få dobbelt så mange prikker enn vanlig. Det ble seks prikker på denne føreren, sier politioverbetjent Inge Frydenlund som utførte kontrollen fredag.

De første to årene etter at man har tatt førerkort for klasse B, er man i prøveperiode. Får man åtte eller flere prikker i løpet av tre år, så mister man førerkortet for seks måneder.

Ble tiljublet

Som regel blir ikke bilistene så glade når politiet deler ut bøter og prikker, men denne gangen var det flere som hadde tommelen opp.

– Køen var på over én kilometer den dagen. Mange hadde sittet i den i lang tid. Flere av dem som satt i køen, hadde tommelen oppe da de så hva slags kontroll vi drev med, sier Frydenlund.

Ved innkjøring til Operatunnelen blir bilistene varslet om at de må følge signalene som forteller hvordan de skal kjøre.

– Er dere sikre på at alle som ble stoppet, hadde sett signalet i taket i tunnelen?

– Da vi stoppet dem, hadde de allerede kjørt forbi to gule signaler som varsler at kjørefeltet stenges etter noen meter. Deretter kjørte de forbi to røde kryss som forteller at kjørefeltet er stengt for kjøring. Politiet sto rett før det tredje røde krysset. Da har man allerede kjørt ganske langt, sier Frydenlund.

– Ukollegialt gjort

Finn Erik Grønli, politioverbetjent i trafikkorpset i Oslo politidistrikt, sier at disse kontrollene er viktige med tanke på sikkerheten til dem som arbeider i tunnelen.

Rett under det andre røde krysset på dette bildet kan man se tunnelarbeidere som i disse dager rehabiliterer Operatunnelen.

– Det kan være folk i kjørefeltene som blir stengt. Derfor er det viktig at ingen kjører der, sier Grønli.

Han legger til at de som sniker i køen, sørger for at de andre må sitte enda lenger i kø.

Politioverbetjent Finn Erik Grønli i trafikkorpset i Oslo politidistrikt sier at slike kontroller er viktige med tanke på sikkerheten til arbeiderne i tunnelen.

– Det er veldig ukollegialt gjort mot de andre som står i kø. Og når køsnikerne skal presse seg inn i den ordinære trafikken, så skaper de bare mer kø. Jeg har også fått tilbakemeldinger om at våre patruljer får anerkjennende blikk og tommelen opp fra bilister når de utfører slike kontroller, sier Grønli.

Den delen av Operatunnelen der det var politikontroll skal ifølge Statens vegvesen gjenåpnes mandag. Fra 13. august vil også den andre delen (mellom Ryen og Kværner) der det har vært veiarbeid i sommer gjenåpnes for normal trafikk.

Les mer om

  1. Førerkort
  2. Politiet
  3. Trafikk