Norge

Møter fylkesrådslederen i Troms for å diskutere Finnmark-sammenslåing - Finnmark holder seg unna

Fylkesrådslederen i Troms møter mandag kommunalminister Monica Mæland (H) for å diskutere sammenslåingen med Finnmark, som nekter å delta på møtet.

Monica Mæland, kommunal- og moderniseringsminister (H), under fredagens debatt i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • og NTB

Prosessen mellom de to fylkene er i øyeblikket helt fastlåst.

Troms' fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) møter mandag kommunalministeren, mens Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) nekter å stille på møtet.

– Det er helt uaktuelt å møte kommunalministeren med den agendaen hun har på dette møtet. Det eneste møtet vi vil stille på, er et møte der vi kan diskutere hvordan Finnmark kan bestå som eget fylke, sa Vassvik til Aftenposten forrige uke.

Klart og tydelig nei

Fredag møtte Mæland og varafylkesordfører i Finnmark Tarjei Jensen Bech (Ap) til duell i Arendal om veien videre.

– Jeg har et sterkt mandat fra finnmarkingene som sier et klart og tydelig nei. Vi risikerte å måtte flytte all makt ut av Finnmark, og det er ikke akseptabelt, sa Jensen Bech.

Jensen Bech understrekte samtidig at han har Sametinget i ryggen.

Kommunalminister Mæland har uttalt at hun frykter hele regionreformen kan ryke dersom fylkessammenslåingen går i vasken.

Bør behandles på nytt

Mandag formiddag gikk Jonas Gahr Støre (Ap) ut for å forsvare Finnmark

– Mæland må slutte med å angripe Finnmark og true med at regionreformen kan ryke hvis Finnmark ikke gir seg. Det må avvises som problemstilling, sier Støre til VG.

Arbeiderparti-lederen sier til NRK at han mener Stortinget bør behandle saken på nytt og at vedtaket om sammenslåingen av de to fylkene må oppheves.

Les mer om

  1. Regionreform
  2. Finnmark
  3. Troms