Forsvarerne: Krever full frifinnelse for den tiltalte moren

Forsvarerne i Valdres-saken ber om full frifinnelse for den tiltalte moren. De gikk i prosedyren til kraftig angrep på påtalemyndigheten.

Forsvarerne Aasmund Sandland og forsvarer Ann Turid Bugge skal holde sin prosedyre torsdag. Her er de to i retten onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
  • og NTB

Forsvarerne Ann Turid Bugge og Aasmund Sandland holdt prosedyren på rettssakens siste dag torsdag.

Begge brukte sterke ord i beskrivelsen av påtalemyndighetens arbeid før rettssaken og aktors prosedyre.

– Jussen og den juridiske biten er etter min mening særdeles stemoderlig håndtert, sa Bugge.

Hun slo fast at dødsfallet til 13-årige Angelica Heggelund er et forhold som ikke rammes av norsk lov – etter å ha gått i detalj gjennom det hun mener er feil bruk av paragrafer. Måten tiltalen – som blant annet omfatter grov mishandling – er utformet på, gjør i seg selv at en dom kan oppheves, mener hun.

Den tiltalte moren fulgte med fra et annet rom, slik hun har gjort mye av tiden. En del dager under den seks uker lange behandlingen har hun ikke vært i rettsbygningen i det hele tatt. Det trakk forsvarer Bugge fram.

– Hun har ikke vært i stand til å ta vare på sitt forsvar, sa forsvareren, som understreker at kvinnen aldri har frasagt seg sin rett til å være til stede.

Moren har ikke gitt noen forklaring

Den tiltalte moren har i denne omgangen ikke gitt noen forklaring for retten.

– Saken er ikke tilstrekkelig opplyst, sånn er det, konkluderte forsvarer Bugge på dette punktet.

13-årige Angelica ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Aktor la ned påstand om fire års fengsel

Onsdag la aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, ned påstand på fire års fengsel, hvorav ett gjøres betinget.

Blant annet ba aktor retten legge til grunn at kvinnen har skrevet meldinger til seg selv fra datterens telefon – etter at datteren var død. Blant annet ba aktor retten legge til grunn at kvinnen har skrevet meldinger til seg selv fra datterens telefon – etter at datteren var død.

– Når man insinuerer at hun har sendt meldinger til seg selv, har hun en personlighetsforstyrrelse som de sakkyndige ikke har klart å avdekke, sa forsvareren torsdag.

– Da må hun utredes, og da går det inn under tilregnelighetsspørsmålet, fortsatte hun.

Forsvareren mener det strider mot den alminnelige rettsfølelsen å holde moren ansvarlig for datterens død. Forsvareren viser blant annet til at moren ikke ringte til lege da de to var på hytta på Beitostølen.

– Det er ikke straffbart å foreta en feilvurdering, sa Bugge.

Forsvarernes prosedyre avsluttes torsdag ettermiddag. Da vil forsvarer Aasmund Sandland komme med påstanden.

Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann Turid Bugge og Aasmund Sandland tidligere i saken. Kvinnen ga samtykke til fotografering bakfra. Hun var ikke til stede i retten onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix