Hummerfiskerne i Bokn er brødre, begge trolig døde i forlis

Det var brødrene Arvid (51) og Kurt Jøsang (47) som var om bord da båten deres forliste under hummerfiske i Bokn i Rogaland lørdag. Begge er trolig døde.

Det flagges på halv stang utenfor Bokn kirke etter sjarkulykken lørdag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Også utenfor kommuneadministrasjonen i Bokn blir det flagget på halv stang søndag. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Politiet tror mannen som har vært savnet etter forliset i Bokn lørdag, er omkommet. Leteaksjonen fortsatte på land søndag formiddag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Redningsaksjonen har gått over til søk etter antatt omkommet person, sier operasjonsleder Jostein Reiestad i Sørvest politidistrikt til NTB.

Søndag ble navnene på de to brødrene frigitt av politiet. Arvid Jøsang (51) ble lørdag formiddag hentet livløs opp av vannet og senere erklært død på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Den yngre broren hans, Kurt (47), var søndag ettermiddag fortsatt savnet, men antas også å ha omkommet da sjarken de drev hummerfiske fra gikk ned sør for Vestre Bokn sørøst for Karmøy i Rogaland lørdag.

Den snaut ni meter lange båten de drev hummerfiske fra, har trolig fått problemer i uværet lørdag. Vitner har overfor politiet fortalt om til dels grov sjø og kraftig sønnavind i tiden rundt forliset.

Satte krisestab

– Jeg fikk en telefon ved 11.40-tiden lørdag, med informasjon om at det var satt i gang leteaksjon etter to fiskere ved Jøsen og Loten. Da forsto jeg med en gang hvem dette var, sier ordfører Tormod Våga (Sp) i Bokn kommune til Haugesunds Avis.

Brødrene er begge fra Bokn og bodde der.

– Vi satte umiddelbart krisestab. Vi er godt trente på dette, men det oppleves nærmest uvirkelig og uendelig trist når noe sånt forferdelig skjer, sier Våga.

Han sier at han var nær venn med de to brødrene.

Utenfor kommuneadministrasjonen og Bokn kirke ble det flagget på halv stang søndag.

Mange av innbyggerne i kommunen møtte også opp til informasjonsmøtet kriseledelsen i kommunen holdt i Bokn Arena lørdag kveld. Arenaen er også åpen søndag for dem som trenger et sted å samles. Bokn kirke er også åpen hele dagen, og klokken 19 søndag kveld er det gudstjeneste.

Sjarken gjennomsøkt

Letingen ble gjenopptatt klokka 9 søndag morgen. Søkene foregår både langs strandlinjen, hvor politiet mener det er grunn til å tro at en person som har havnet i vannet, kan flyte i land og i vannet. Politiet får hjelp av rundt 40 frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Dykkere fra brannvesenet vil også være på stedet. I tillegg deltar rundt 20 lokale båter.

Dykkere gjennomsøkte sjarken søndag uten å finne den omkomne. Den vil bli hevet i løpet av kort tid.

Det var like etter klokka 11 lørdag at Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om at en sjark med to menn om bord var savnet sør for Vestre Bokn. Det er antatt at de dro ut lørdag morgen, men ingen har vært i kontakt med dem siden fredag.

Det kan ha tatt flere timer fra sjarken fikk problemer til politi og redningspersonell ble varslet.

Les også

Hummerfisker kritisk skadet etter forlis – én fortsatt savnet i Rogaland