Norge

Slik bryter Saudi-Arabia menneskerettighetene

Olje og behovet for en alliert i Midtøsten gjør at regimet har sluppet unna sterk kritikk fra USA og Vesten.

Demonstranter i Beirut arrangerer en falsk henrettelse i protest mot Saudi-Arabias dødsdom over en landsmann anklaget for heksekunst.
  • Hilde Harbo
    Hilde Harbo

Saudi-Arabia er et islamsk eneveldig monarki uten religionsfrihet, pressefrihet, ytringsfrihet eller demokrati. Landet er skyldig i systematiske brudd på menneskerettighetene. Politiske partier er forbudt, og landet avholder ikke nasjonale valg.

Kongedømmet har Koranen som grunnlov, og praktiserer en svært streng og «ren» form for islam. Dette gir seg groteske utslag i straffelovgvningen.

Offentlig halshugging:

Sist uke ble en burmesisk kvinne slept gjennom gatene i Mekka av politiet. Hun var anklaget for å ha misbrukt og drept sin stedatter.

For åpen scene ble hun holdt nede og halshugget. Da en video av opptrinnet ble lekket på YouTube, forsvarte de saudiske myndighetene halshuggingen med at dette var en nødvendig gjennomføring av guds vilje.

Halshuggingen av den burmesiske kvinnen var den tiende bare i januar i år, og det er foreløpig ingen tegn til at denne barbariske straffeformen blir avskaffet.

Amnesty International opplyser at Saudi-Arabia, som følger en streng tolkning av islamsk lov, har en av verdens høyeste statistikker for utførte henrettelser. De fleste er henrettet for narkotikasmugling, men drap, seksuelle overgrep mot barn, blasfemi, hekseri og homoseksualitet er blant forbrytelsene som kan lede til dødsstraff

I følge Amnesty er mer enn 2000 menenesker henrettet i kongedømmet melllom 1985 og 2013. Saudi-Arabia har ingen kriminell lavalder, og i 2013 var tre av de henrettede fangene under 18 år.

Raef Badawi

Pisking:

Bloggeren Raef Badawi ble dømt til 1000 piskeslag, ti års fengsel og to millioner kroner i bot i mai i fjor for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere. Bakgrunnen var at han i 2012 opprettet nettsiden «Frigi saudiske liberale».

Badawi fikk sine første 50 piskeslag for et par uker siden, men de neste ukentlige rundene er utsatt fordi han medisinsk ikke skal ha vært i stand til å gjennomgå nye runder nå.

Les mer:

Les også

Piskingen av bloggeren Raif Badawi utsatt på medisinsk grunnlag

Det vakte sterke reaksjoner internasjonalt da Saudi-Arabia deltok i ytringsfrihetsmarkeringen i Paris etter terrorangrepet på redaksjonen i satirebladet Charlie Hebdo, samtidig som landet selv straffer innbyggere som ytrer seg kritisk til myndigheter og religion.

Badawi er langt fra alene om å bli pisket i Saudi-Arabia. Dette er en vanlig straffeform, og Amnesty International rapporterte om mer enn 100 slike dommer i 2012.

Saudi-Arabia ville ha steinet Marit Arnstad til døde som enslig mor, skrev Amnesty etter at Arnstad besøkte landet som oljeminister.

Steining:

Steining gir en langsom og smertefull død, og blir ofte utført offentlig — som folkeforlystelse og skremsel. Ofrene graves delvis ned i bakken. Saudi Arabias lover åpner for bruk av steining, men straffen er ikke praktisert de seneste årene.

Avkutting av lemmer:

Straffemetode som blir brukt ved tyveri.

Tortur og inhuman fangebehandling:

Amnesty rapporterer om tortur for å få fanger til å tilstå, og er svært kritisk til saudisk rettssystem og fangebehandling. Landet holder politiske fanger, og alle som kritiserer myndighetene risikerer å bli fengslet uten lov og dom eller bli dømt til harde straffer uten å få tilgang til forsvarer.

Saudiske Loujain al-Hathloul ble fengslet da hun brøt kjøreforbudet for kvinner i fjor.

Kvinners rettigheter:

Kvinner har svært begrensede rettigheter i Saudi-Arabia. De må ha tillatelse fra en mannlig verge for å reise, ta lønnsarbeid, studere og gifte seg. Flere kvinner har opponert mot forbudet om å kjøre bil, uten at det har ført til noen liberalisering. Kvinners vitneprov i retten tillegges mindre vekt enn menns.

Les også:

Les også

Saudi-Arabia: - Kvinnelige bilførere stilles for terrordomstol

Hvorfor slipper Saudi-Arabia så lett unna kritikk fra USA og Vesten?

USA har lenge vært avhengig av oljeimport fra Saudi-Arabia, og har takket for saudisk olje med å gi støtte til opprettholdelse av regimet.

Saudi-Arabia har også vært en viktig støttespiller for USA og Vesten i Midtøsten. Under Golfkrigen i 1990-91 fikk vestlige styrker operere fra saudisk jord. Dermed har det vært lite opportunt for USA å komme med klar kritikk av Saudi-Arabias brudd på menneskerettighetene.

USA understreket også de nære forbindelsene da det ble kjent at Saudi-Arabias kong Abdullah var død. President Barack Obama snakket om sitt «nære og ekte vennskap» med kongen, og «nærheten og styrken i partnerskapet mellom våre to land». Visepresident Joe Biden sa at kong Abdullahs død var et stort tap for hans land.

President Barack Obama besøkte nylig avdøde kong Abdullah i 2009.

Forholdet mellom de to landene er imidlertid blitt svekket etter at USA den siste tiden er blitt mer selvforsynt med olje.— USA var lenge garantisten for det saudiske regimets fremtid. Denne garantien er falt bort samtidig med at USA ikke lenger er avhengig av saudisk olje. Dermed frykter regimet for sin fremtid, og har vendt seg til Egypt i en slags allianse, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Men USA har allikevel ikke trappet opp kritikken av menneskerettighetssituasjonen i landet?

— Nei. Det har lenge vært en hodepine for USA at regimet er så undertrykkende. Men de er fortsatt forsiktige, for de er avhengige av støtte fra Saudi-Arabia i kampen mot IS. Samtidig er Saudi-Arabia svært bekymret for USAs forhandlinger med Iran, og føler seg litt overkjørt. De frykter hva en eventuell avtale med Iran vil inneholde, sier Lodgaard.

  • Les mer:

Les også

  1. Saudi-Arabia henrettet flere i 2014 enn de siste fem årene

  2. Vi må ikke glemme Raif Badawi