Norge

Livets tre har fått nye grener

Dette nye, «komplette» livets tre viser hvordan 2,3 millioner arter har forbindelser til hverandre.

livetstre-xmTjmKerDs.jpg Foto: Airdone/NTB SCANPIX

 • The Washington Post
 • Rachel Feltman

Forskere presenterer nå en ny versjon av livets tre, som viser alt vi vet om hvordan alt levende på Jorden står i forhold til hverandre. Med 2,3 millioner arter — et stadig stigende tall - er dette den mest komplette modellen i sitt slag, men det er fortsatt endel arbeid som gjenstår med organismenes stamtavle.

Ikke et lettstelt tre

Alt som lever eller noen gang har levd på Jorden er på et eller annet vis forbundet med alt annet. Men å finne ut akkurat hvordan alle disse dyrene og plantene og grønsken og vi passer sammen, har vist seg å være litt av en utfordring. Det er tross alt ganske mange «beboere» på Jorden, og når det oppdages rundt 15.000 arter hvert år, blir familietreet både større og med mer innviklede greiner hele tiden.

Dette runde Livets tre kan kalles et første utkast til den minst tre og en halv milliarder år lange historien om hvordan liv har utviklet og endret seg. Foto: opentreeoflife.org

Dette er grunnen til at forskerne, som forrige uke presenterte treet i The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), har lagt modellen og bakgrunnsforskningen helt åpen og fri for alle til å laste ned fra nettet. Dette er rett og slet versjon 1.0, og de ber om hjelp til å revidere den.

 • Munken Gregor Mendel løste arvens gåte helt på egen hånd. Men det var det ingen som skjønte.

Mye er fortsatt et mysterium

Det første utkastet har kombinert ca. 500 eksisterende trær i et forsøk på å komme nærmere ferdigstillelsen. Men nært er et relativt begrep i denne sammenhengen.

Alt henger sammen med alt, er et kanskje litt forslitt uttrykk. Men alt liv på Jorden er forbundet, selv om forskerne fortsatt sliter med å se alle sammenhengene. De vil gjerne ha hjelp. Foto: CARBALLO/NTB SCANPIX

Én populær studie har anslått at det finnes 8,7 millioner arter på Jorden i dag, så det er fortsatt mange hull å fylle. Og forholdet mellom de ulike artene er ikke alltid enkelt å fastsette — noen er kontroversielle, andre bare rett og slett et mysterium.- Like viktig som å vise hva vi vet om disse forholdene, er det å vise hva vi ikke vet, sier en av forskerne, Douglas Soltis ved University of Florida, i en pressemelding. Nå håper de at andre forskere vil laste inn sine egne data og hjelpe til med å fullføre jobben.

 1. Les også

  Det kan ha vært liv på Jorden mye lenger enn vi tror

 2. Les også

  Julegranen husker hvordan det var å være frø

 3. Les også

  Barn kan arve foreldrenes traumer

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De unike bildene overrasker forskerne. Nå kan de finne solfysikkens «hellige gral».

 2. NORGE

  Da forskerne sa at 250.000 briter kunne dø, fikk norske politikere sjokk. Ni dager senere var tallet kraftig nedjustert.

 3. VERDEN

  Livets byggesteiner funnet på Mars

 4. KULTUR

  Kan du se hvem av disse som er skeiv? Det kan nå en maskin gjøre bedre enn deg.

 5. NORGE

  Forskere skal over på åpen publisering i 2020. - For dramatisk, for raskt, sier professor Kristian Gundersen

 6. VITEN

  Jordens eldste meteorittnedslag kan ha endt en istid