Hackere skal ha krevd løsepenger for å «låse opp» Hydros datasystem

Hackere har gjennomført et målrettet angrep på brukerdatabasen til industrigiganten, samtidig som det skal være satt frem krav om løsepenger.

Norsk Hydro varsler tirsdag alle sine ansatte om ikke å slå på PC da de er under et dataangrep.

Etter det NRK får opplyst, har Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NorCERT) sendt ut et varsel til en rekke samarbeidspartnere om dagens dataangrep på Hydro.

Alle offentlige virksomheter i Norge er nå satt i beredskap for å se etter ytterligere spredning av denne typen løsepengevirus, skriver NRK.

Ifølge varselet gjengitt av NRK skal dataangriperne ha brukt et såkalt løsepengevirus kalt «LockerGoga», som gjør alt innhold på datamaskinen utilgjengelig, samtidig som det foregår angrep mot selskapets bruker- og påloggingssystemer.

Hydro vil overfor NRK ikke bekrefte at det er fremsatt krav om løsepenger.

Hydro varsler at selskapet holder en pressekonferanse om dataangrepet klokken 15.

Les også

Hydro utsatt for stort cyberangrep

Oppdaget mistenkelig aktivitet

Hydro informerte om et omfattende cyber-angrep natt til tirsdag i en børsmelding tirsdag morgen.

– Våre IT-folk oppdaget at det var noe mistenkelig aktivitet på våre servere, og problemet spredte seg etter hvert til flere deler av organisasjonen. Vi så oss derfor nødt til å varsle markedet, sier informasjonssjef Erik Brynildsbakken til Dagens Næringsliv.

Selskapet opplyser at IT-systemer i de fleste forretningsområdene er påvirket.

Noen av Hydros anlegg har hatt full stans i produksjonen tirsdag som følge av dataangrepet.

På flere av Hydros anlegg er det hengt opp lapper til ansatte hvor det står at de ikke skal koble PC-er til nettverk, eller logge seg på Hydro sine datasystemer. Nettsidene til Hydro har også vært nede i hele dag.

Denne meldingen møter deg om du forsøker å logge deg på siden tirsdag:

NSM varslet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er varslet og bistår Norsk Hydro etter angrepet.

– Vi er i dialog med selskapet og bistår dem med hendelseshåndtering og analyse. Vi kan ikke kommentere innholdet i angrepet for dette er en hendelse som eies av Hydro, og da må selskapet kommentere det selv, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy til NTB.

Kommunikasjonsdirektøren sier det er for tidlig å si om det bare er Norsk Hydro som er rammet eller om også andre norske interesser har vært utsatt for angrep i løpet av natten.