Nytt sjokk for voldtektsofre 16 år etterpå

Begge de to unge kvinnene følte både sjokk og lettelse da de fikk høre at politiet hadde arrestert en mann for voldtektene av dem i år 2000. – Jeg ble både litt glad og litt redd, sa en av dem i Oslo tingrett mandag.

Bak Tiurleiken skole på Romsås ble to småjenter på seks og syv år voldtatt for 17 år siden. Overgrepene har ført til store problemer for de to i alle år etterpå, fikk Oslo tingrett høre mandag.
  • Håkon Letvik

De to småjentene på seks og syv år lekte på Romsås da de ble utsatt for drapstrusler og grove seksuelle overgrep.

16 år etterpå ble en tobarnsfar pågrepet på grunn av spritsmugling i Sverige. DNA-spor som ble sikret fra ham da, førte til oppklaring av den gamle voldtektssaken.

– Jeg erkjenner begge forholdene, svarte han om overgrepene mot de to småjentene da saken startet i Oslo tingrett mandag.

– Først var han snill

– Først var han snill. Så ble han skikkelig sinna. Han holdt hånden foran munnen min så jeg ikke skulle skrike, forklarte den syv år gamle jenta i et dommeravhør i 2000. De ble mandag avspilt i Oslo tingrett.

– Han sa ‘hold munn’ og tok tak rundt halsen, forklarte den da seks år gamle jenta i sitt dommeravhør, mens hun viste hvordan overfallsmannen tok kvelertak.

Forsvarsadvokat Gunhild Lærum hilser på adv. Thor Johan Larsen (t.v.) og aktor Trude Antonsen (midten) da straffesaken i Oslo tingrett startet mandag etter voldtekt av to barn på Romsås for 16 år tilbake. Den voldtektstiltalte ble pågrepet i fjor sommer.

Begge forklarte i detalj hvordan de ble kledt av og seksuelt misbrukt. De greide så å rømme og løpe i sikkerhet hos en kvinne som var ute og luftet hunden sin.

– Han løp etter meg, men han løp en annen vei da han så damen, forklarte den yngste av jentene i avhøret.

Den 42 år gamle lastebilsjåføren tilsto overgrepene mot de to jentene og for besittelse av nesten 15.000 ulovlige bilder som viser grove overgrep mot småbarn. De ble funnet på en datamaskin og minnepinner da mannen ble pågrepet i fjor sommer.

Les også

16 år etter at to småjenter ble voldtatt, fikk politiet DNA-treff – i en helt annen sak

Tiltalt for overgrep mot stedatter

Siden har mannen sittet i varetekt. Også i 2006 ble mannen etterforsket for overgrep, da mot en stedatter som var mellom fire og seks år. Overgrepene skal da ha skjedd i lastebiler og i familiens hjem.

– Den saken ble henlagt etter bevisets stilling, men er nå en del av tiltalen, sa statsadvokat Trude Antonsen i sitt innledningsforedrag i tingretten.

Mannen nekter straffskyld.

De to ofrene på Romsås er i dag 21 og 22 år gamle. Ingen av dem husket detaljer fra selve overgrepet .

– Det var trist å se, sa 22-åringen etter at hun for første gang hadde sett dommeravhøret hvor hun fortalte detaljert om det hun hadde opplevd.

Påtalemyndigheten og hennes bistandsadvokat mener hun er påført betydelig skade som depresjoner og posttraumatisk stress som har gjort henne delvis arbeidsufør. Pågripelsen av gjerningsmannen så mange år etterpå ble en ny påkjenning.

– Jeg ble litt glad og jeg ble redd for å måtte tenke på det og snakke om det på nytt, forklarte hun i retten.

Store plager etter overgrepet

Hun beskrev hvordan overgrepet har plaget henne i alle år siden. Hun har fortsatt søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, er sliten hele tiden, har ofte mareritt om natten og hun har skyldfølelse.

Hun har hatt problemer i samvær med andre mennesker, på skolen og i arbeidslivet. Også tenårene var vanskelige, hvor hun isolerte seg og knapt var ute.

– Jeg føler at det er min skyld det som skjedde. Jeg føler at jeg blir dårligere og dårligere, og tror ikke jeg kan jobbe 50 prosent en gang. Jeg vil ikke ha det slik, sa hun, mens hun gråt stille og tørket tårer der hun satt i vitneboksen.

At gjerningsmannen ble pågrepet og at rettssaken nærmet seg, har forsterket problemene.

– Før tenkte jeg på det nesten hver dag. Nå tenker jeg på det hver dag, forklarte hun.

Ble mobbet etter voldtekten

Også den andre kvinnen forklarte om store problemer i livet etter overgrepet for over 17 år siden. På skolen ble hun mobbet som voldtektsofferet.

– De sto i ring rundt meg og lo, og jeg kom ofte gråtende hjem fordi jeg ble plaget, forklarte hun. Også i ungdomsårene ble det problemer.

– Jeg festet og brukte mye rusmidler for å komme litt bort fra dette, forklarte hun.

– Dette er jo en spesiell sak ved at det har gått så lang tid. Har tiden fra han ble tatt til nå vært ekstra vanskelig? ville forsvareren, advokat Gunhild Lærum, vite.

Advokat Gunhild Lærum er forsvarer for den 42 år gamle mannen som nå står tiltalt i retten, 17 år etter at han begikk overgrep mot to småjenter på Romsås.

– Ja. Det gikk bedre i en periode. De siste årene, da jeg begynte å jobbe, følte jeg at ting var mer på stell. Jeg prøvde å legge dette bak meg, men det har jo fulgt meg hele veien, i tanker og i oppførsel, forklarte den unge kvinnen.

o rettspsykiatrisk sakkyndige følger rettssaken og skal senere avgi erklæring, blant annet om tiltalte er pedofil.

Politiet og statsadvokaten ønsket å nedlegge påstand om forvaring, men riksadvokaten sa nei til det, opplyste aktor Trude Antonsen i retten.

Tirsdag skal den tiltalte 42-åringen forklare seg om den alvorlige tiltalen, som har en strafferamme på 21 års fengsel.