Norge

Været: Det verste er over for denne gang

Det ser ut til at uværet er over for denne gang. De som fikk regn i går, kan få skiføre senere i julen og i juletrafikken har det gått bedre enn fryktet.

Frognerseteren var nesten skjult av tåken 2. juledag. I dag skal det imidlertid klarne opp, og solen vil også kanskje titte frem fra skylaget.
  • Ingeborg Moe
    Journalist

I Oslo ble snøen tidlig til regn og sludd de fleste steder 2. juledag. Lenger nord på Østlandet ga snøen brøytemannskapene mye jobb.

Det kom i overkant av 20 mm nedbør i dag, og det er ganske mye nedbør, fortalte vakthavende meteorolog, Terje Alsvik Walløe, tirsdag kveld.

«Julekort» i nord, vått og grått i sør

Mens flere steder i Nord-Norge så ut som et julekort, var 2. juledag preget av regn og vind i Sør-Norge.

  • Mange steder måtte folk tjore fast båter og løsøre,

I Skagerak blåste det opp til storm, noe som ga skip og båter i de farvann mye å bakse med.

Det var vanskelige kjøreforhold flere steder på Østlandet i går på grunn av mye regn, sludd og snø. Dette bildet er fra Follo.

Trafikken: Bedre enn fryktet

På land var det også friskt mange steder, en rekke fjelloverganger ble stengt. Folk som hadde tenkt seg over fjellet, ble bedt om å utsette avreisen til onsdag.

– Det har vært glatt mange steder og vi har hatt noen utforkjøringer, men vi har ikke fått meldinger om alvorlige personskader i juletrafikken, sa trafikkoperatør Hilde Bjørnstad ved Vegtrafikksentralen tirsdag kveld. – Med tanke på varslene på forhånd og uværet som kom, så har det så langt gått langt bedre på veiene enn vi fryktet. Trafikantene har tatt hensyn til forholdene, mange har kanskje latt bilen stå.

Og nå er vi over det verste for denne gangen: – Onsdag ser det greit ut, kanskje vil til og med solen dukke opp. Torsdag blir det kaldere og nedbør, da blir det vanlig vinterføre, sier Walløe om kjøreforholdene på Østlandet og i Telemark.

Dette bildet ble tatt ved Løvlia tirsdag formiddag. Løypemannskapet er i full gang med å preparere løyper.

Snøvær torsdag

Onsdag blir det stort sett opphold, men torsdag braker det altså løs med mer nedbør, stort sett som snø. Det kan gi gode skiforhold senere i romjulen.

– Ja, det kommer nedbør sørfra onsdag kveld. Da blir det også litt kaldere. Det kommer noen centimeter natt til torsdag og på dagen torsdag, sier Walløe.

Ifølge løypesjef Hege Sheriff i Skiforeningen kom det tung, fin snø i høyden, mens det regnet under 400 meters høyde tirsdag. Det var folk ute i løypene i Nordmarka også 2. juledag. – Prepareringen er i full gang. Vi regner med at det blir fine forhold onsdag og senere i romjulen.

Karin Braaten og datteren Charlotte Black trosset yr og tåke på Tryvann. – Med gode, vanntette klær går det greit en stund, men vi blir vel ikke ute så lenge i dag, sier Karin Braaten i blandingen av vind, regn og sludd på Tryvann tirsdag.

Usikkert nyttårsvær

Været i nyttårshelgen er det vanskelig å si noe om foreløpig, selv om Walløe ikke tror det blir noen sprengkulde mens rakettene sendes opp.

– Nyttårshelgen er litt usikker, men det ser kaldere ut. Også kommer det kanskje litt mer nedbør før nyttårsaften, sier statsmeteorologen.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vær