Norge

Mannen bak fabrikkangrepet i Frankrike hevder at han ikke er terrorist

Politifolk fotografert ved åstedet for det som franske myndigheter har omtalt om en terroraksjon.

Den hovedmistenkte bak angrepet på en fransk fabrikk hevder i avhør at han ikke er terrorist, ifølge Le Monde.

  • Petter Winther

Fredag 26. juni ble en fransk fabrikk ved Lyon angrepet av en mann med islamistflagg. Én person ble drept og to ble såret. Gjerningsmannen kjørte en tankbil inn i en gassbeholder, i tillegg til at han halshugget sjefen sin.

Frankrikes president uttalte til pressen at det ikke var tvil om at dette var et terrorangrep, samtidig som ekspertene sier at en fabrikk i en liten landsby er et uavnlig mål for terrorister.

Den mistenkte gjerningspersonen er anholdt og er blitt identifisert som Yassin Sahli — født i 1980. Han skal være kjent av etterretningstjenesten DGSI. Han har ingen rulleblad, men skal ha vært under oppsyn som mulig radikalisert, ifølge Reuters.

Snakker i avhør

Etter å ha forblitt taus i avhør i mer enn 24 timer har den 35 år gamle faren endelig innrømmet de faktiske forholdene, skriver den franske avisen Le Monde. Samtidig har nye spørsmål oppstått rundt motivasjonene bak fabrikkangrepet.

Det er riktig at han halshugget sjefen sin som han hadde en krangel med et par dager tidligere. Han innrømmer også å ha med vilje ha kjørt bilen inn i en hangar fylt med gassflasker for å få alt til å eksplodere. Men likevel nekter han for at han er en terrorist. Ifølge Le Monde skal han ha sagt i avhør at han bare kjørte inn i gassflaskene for å «sjokkere litt».

Det er flere ting ved den mistenktes forklaring som ikke helt henger på greip. Flere elementer i etterforskningen peker på en voldsom krangel som oppsto mellom Yassin Sahli og sjefen hans et par dager før angrepet.

Bevisene peker i to retninger

Videre skriver den franske avisen at det er flere elementer som peker på at angrepet var et terrorangrep. Etterforskningen har avdekket to bilder på den mistenktes mobil. Det ene er av offerets hode, det andre er en makaber selfie ved siden av det avkappede hodet.

Dette siste bildet skal den unge mannen ha sendt til en av sine kontakter, en viss Sébastien Younès V, fordi det var hans eneste venn, ifølge forklaringen til den mistenkte.

— Spørsmålet er om Yassin Salhi selv har sendt dette bildet til sin nærmeste innenfor det jihadistiske miljøet for å få oppmerksomhet for sin kriminelle handling, eller om dette var et krav fra utlandet, sier en kilde nær etterforskningen til Le Monde.

- Han slåss ikke, han kriget

Vitnesbyrdet fra hans tidligere lærer i «Free fight», en relativt voldelig kampsport, tegner et bilde av en mann med en splittet personlighet.

— Når han var i slosskamp ansikt til ansikt kunne han ta slag i ansiktet uten å reagere, til og med uten å beskytte seg. Og så etter noen minutter kunne han eksplodere i sinne og slå i alle retninger med et intens sinne. Han var farlig for seg selv og de rundt ham. Han slåss ikke, han kriget.

Le Monde skriver videre: Dersom man dømmer etter den politiske reaksjonen og vanviddet i media den dagen da angrepet skjedde, har Assin Salhi spredd terror i landet. Akkurat som han som krasjet en A320 i alpene 24. mars.

Les også

  1. Naboer beskriver terrormistenkt som «stille og rolig»

  2. Én halshugget og flere såret i angrep på fransk fabrikk

  3. Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg