Jensen: - Nå får Regjeringen smake sin egen arroganse

Opposisjonen mener Regjeringens nye Hardanger-politikk er en fordekt totalretrett. Siv Jensen krever energiministerens avgang.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg orienterer om den omstridte kraftlinja gjennom Hardanger.
  • Eivind Sørlie
  • Eva Marie Strand

Les også:

På en pressekonferanse ved Statsministerens kontor tirsdag ettermiddag la Regjeringen frem sin foreløpige løsning på bråket rundt kraftlinjemastene i Hardanger.

Etter å ha møtt fylkesordførere og ordførere fra flere kommuner i Hordaland, kunne Jens Stoltenberg (Ap) og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fortelle at sjøkabelalternativet skal utredes en gang til.

Frem til den nye sjøkabelutredningen foreligger vil man begynne å jobbe med de delene av prosjektet som er felles både for den allerede vedtatte linjen, og en eventuell sjøkabel.

— Ny teknologi eller andre nye momenter kan gi oss et annet grunnlag for vurderingen av om vi skal legge sjøkabel eller ikke. Dette kan vi gjøre samtidig som vi begynner det arbeidet som er felles, uansett hvilken løsning som blir den endelige, sier statsminister Jens Stoltenberg til Aftenposten.no.

Hverken Stoltenberg eller Riis-Johansen vil gå med på at saksbehandlingen har vært for dårlig, selv om den, etter å ha blitt utredet i fem år, nå modifiseres én måned etter at vedtaket om kraftmaster ble fattet. Stoltenberg oppsummerte det hele slik:

— Det var en god saksbehandling, som nå har blitt enda bedre.

Opposisjonen er imidlertid ikke nådig i sin kritikk av Regjeringens behandling av kraftlinje-saken.

Selv en flertallsregjering lar seg presse, når motstanden blir stor nok.

- Regjeringen får smake sin egen arroganse

FrP-leder Siv Jensen mener Stoltenberg prøver å dekke over at dette i realiteten er en helomvending.

— Regjeringen har gjort totalretrett, men prøver å formulere det annerledes. De burde ha lagt frem denne saken for Stortinget før sommeren. Det gjorde de ikke, i kjent stil. Nå får de smake sin egen regjeringsarroganse. Regjeringen har i lang tid ignorert synspunkter fremsatt av andre, men selv en flertallsregjering lar seg presse, når motstanden blir sterk nok, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

  • Siv Jensen (Frp)
Statsminister Jens Stoltenberg under dagens pressekonferanse i Oslo. FOTO: SCANPIX

— Energiministeren bløffet folk

Frp-lederen mener det nå er på høy tid at Riis-Johansen trer ned fra ministerposten.

— Det er ikke mulig å ha tillit til en energiminister som håndterer saker så klønete som han har gjort. Riis-Johansen har bløffet folk. Han sa at alle alternativer var ferdig utredet, og argumenterte knallhardt for dette hele veien. Nå snur statsministeren, og åpner for en ny utredning av sjøkabelalternativet. Konsekvensen er en energiminister som er ribbet for troverdighet.

- Bør Riis-Johansen gå av?

— Ja. Terje Riis-Johansen er nå ferdig som energiminister. Han var i utgangspunktet svak etter Mongstad, som han bare såvidt overlevde. Stoltenberg burde byttet ham ut for lenge siden, mener Siv Jensen.

Også Høyre er kritisk til måten Regjeringen har behandlet saken på.

— Regjeringen har vært demonstrativt uinteressert. De har gjort nå det de burde ha gjort tidligere, sier Høyre-leder Erna Solberg, som karakteriserer hele prosessen som «dårlig politisk håndverk».

Venstre fornøyd med snuoperasjon

— Det er bra at Regjeringen snur og nå vil vurdere sjøkabel, men det er viktig å få på plass en ny og uavhengig vurdering av kraftledningen i Hardanger slik Venstre har foreslått, og det er viktig at det folkelig engasjementet for Hardanger fortsetter, er Venstres leder Trine Skei Grandes kommentar i saken.

Venstre mener Regjeringen burde sørget for at Statnett utsetter oppstart av anleggstart i konfliktfylte prosjekter inntil man har fått på plass en lovendring som i større grad sikrer verdifulle naturlandskap.

Stoltenberg og Riis-Johansen understreket imidlertid viktigheten av å bedre kraftsituasjonen i Bergen og Hordaland i snarlig fremtid. Regjeringen betegner den nåværende kraftforsyningen til bergensregionen som «uakseptabel».

  • Vi ser at vi kan forene sjøkabelutredningen med det kontinuerlige arbeidet med å sikre Bergen strøm, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

- Kraftledninger er aldri populære

— Kraftledninger er aldri populære. Folk vil gjerne ha kraftverk, og folk vil gjerne ha strøm, lys og varme, men vi kan ikke være for kraftverk, og mot kraftledninger, sier Stoltenberg.

  • Undervurderte Regjeringen motstanden mot de såkalte «monstermastene»?

— Det er alltid sterk motstand mot slike master. Dette er forøvrig helt vanlige master, slike finnes mange andre steder. Jeg noterer meg at enkelte nettaviser må fargelegge kraftlinjene i illustrasjoner, for at de i det hele tatt skal synes, sier statsministeren.

Heller ikke Norges vassdrags- og energietat (NVE) vil vedgå å ha undervurdert den folkelige motstanden mot Hardanger-mastene.

  • Vi har registrert hele tiden at det har vært sterk mostand, sier NVE-direktør Agnar Aas til Aftenposten.no.

Han tolker ikke det faktum at Regjeringen nå åpner for en ny utredning av sjøkabelutredningen, som noen kritikk av den fem år lange prosessen som la grunnlaget for Regjeringens beslutning 2. juli, om å bygge Hardanger-mastene.

  • Både statsminister Stoltenberg og energiminister Riis-Johansen presiserte under pressekonferansen at de har hatt et veldig godt beslutningsgrunnlag, sier Aas.