Holder på tradisjonene

Over halvparten av oss velger fortsatt ribbe med tilbehør på julaften.
  • Kine Hult
  • Det er ikke julens kristne budskap som er viktigst for folk, men samværet med familien. Og da spiller maten en stor rolle, sier forsker Annechen Bahr Bugge.

— Julen er den store mathøytiden. Det er sterke følelser knyttet til det man spiser, sier Annechen Bahr Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning.

- For de aller fleste er det helt uaktuelt å bytte ut den norske tradisjonsmaten på julaften, sier Bugge.

Kun 1 prosent har torsk på menyen denne dagen. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

I 2006 publiserte hun forskningsrapporten «Julens mat og måltider», basert på spørreundersøkelser. På spørsmål om hva som avgjorde hva familien spiste til middag på julaften, svarte 41 prosent at de ville «spise slik de alltid hadde gjort», 27 prosent svarte at familien bestemmer, og 21 prosent svarte at de selv bestemte. 28 prosent av kvinnene i undersøkelsen svarte at de sto bak avgjørelsen om hva familien skulle spise, mens 15 prosent av mennene svarte det samme. Bare 4 prosent lot barna bestemme, mens barna på sin side danket ut svigerforeldre, som bare hadde gjennomslagskraft hos 3 prosent av de spurte.

Pinnekjøtt mer trendy

Ifølge Bugge har ikke matvanene i julen endret seg noe nevneverdig i løpet av de siste tiårene.

Pinnekjøttet får stadig nye tilhengere. FOTO: TRYGVE INDRELID

— Det er små endringer. Vi bruker litt mer tid på måltidet enn vi gjorde på 80-tallet. Pinnekjøtt er blitt mer trendy, og er mer populært på Østlandet enn tidligere. Ellers ser det ut til at det er stor vilje til å bytte på ting, hvis mor og far er vant til ulik mat på julaften. Da serverer man kanskje ulike retter på 1. og 2. juledag, slik at alle skal få den middagen de er vant til, sier Bugge, og legger til: - Det som er interessant, er at mye av det som kjennetegner dagens matvaner blir snudd helt på hodet i julen. Folk er for eksempel ikke spesielt opptatt av sunnhet da, og den minimalistiske trenden er helt fraværende. Tvert imot holder man på den gamle tradisjonen med at julen skal kjennetegnes av overflod og rikelig med mat og drikke.

Ifølge markedsanalytiker Gunnar Thoen ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt, kan det se ut til at pinnekjøtt ofte er vinneren hvis familien er uenige om hva som skal stå på bordet julaften.

— Det kan virke som om pinnekjøtt er hakket mer tradisjonsbundet enn ribbe. Det kan ha noe med at det er sterkere tradisjonsbundne forhold til mat på Vestlandet enn på Østlandet, sier Thoen.