Norge

- Tepper er fulle av bakterier, matrester og støv

  • Christine Gulbrandsen

Tepper er ofte fulle av bakterier, støv, matrester og andre organiske materialer, og kan dermed være en kilde til forurensing av inneklimaet. Foto: SCANPIX

  • Bra at tepper ikke er trendy, sier overlege.

Les også:

— Tepper fungerer som reservoar for organisk materiale som dyreflass, middrester, materster, bakterier og støv, og er en vedvarende kilde til forurensing av innemiljøet, sier overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke.

Ifølge Bakke har teppebransjen jevnlig frikjent teppene i markedsføring, uten å ha beviser for det.

- Det er kritikkverdig at de stadig påstår tepper ikke lenger representerer noe problem for inneklimaet, uten å kunne dokumentere det.

— Bransjen er enormt interessert i å selge tepper. Og de har solgt mange tepper til folk som tror at problemene med tepper er løst, sier han.

- Ufortjent mye kritikk

Overlegen mener at tepper kan føre til dårlig inneklima - og dermed økt sjanse for sykdom. De vanligste plagene teppe medfører for folk uten spesielle allergier, er følelse av tørrhet i slimhinnene. Hvis man er ekstra uheldig, kan problemene bli større – med for eksempel flere luftveisinfeksjoner enn man ville hatt uten tepper i huset.

- Det er særlig de med astma og allergi som tjener på å ha glatte gulv fremfor tepper, sier Bakke.

Jon Birger Aspenes, daglig leder i Teppeland Drammen, mener at teppebransjen har fått ufortjent mye pepper.

— Nyere forskning viser at teppene binder svevestøv, slik at det er veldig lite virvlende støv i rommet.

Ifølge Aspenes ligger støvet på teppet til det støvsuges opp.

— Og det er en fordel at du har støvet på gulvet og ikke pustehøyde, sier den daglige lederen.

- Umulig å få rene

Aspenes mener at problemet med dårlig inneklima ligger i at folk slurver med rengjøringen og at de kjøper tepper av dårlig kvalitet.

— På parkettgulv ser du hybelkaninene, men det gjør du ikke på tepper. Men når du har teppe, må du ikke slutter å støvsuge, selv om du ikke ser støvet, sier han.

Ifølge Bakke er det mulig å redusere problemene med tepper med intenst renhold.

— Men sammenlignet med harde belegg eller hardt gulv, er det likevel ikke mulig å oppnå tilnærmelsesvis like godt resultat av renholdet. Og det er mer bakterier og mugg i luften over teppegolv, sammenlignet med andre golv.

— Det kan være enkelt å få teppene til å se rene ut, men det har vist seg svært vanskelig - nesten umulig - å fjerne all forurensing. Og vegg-til-vegg teppene er de aller verste, sier Bakke.

Ifølge han er det derfor bedre å ikke ha teppe, enn å ha teppe. Men skal man først ha teppe, er det bedre med småtepper enn vegg-til-vegg teppe.

Har du tips om bolig? Send en e-post!

Kvalitetsforskjell

Bakke er enig med Aspenes om at kvalitet er viktig i denne sammenhengen.

— Det er store forskjeller i kvaliteten på tekstilene som brukes. Både materialbruk og konstruksjon har betydning for inneklimakvalitet, sier Bakke.

Tepper er ikke ensbetydende med at man får plager, og man kan ha huset fullt av tepper, uten å få problemer.

— Men husk at et inneklima som er bra for de som har astma, allergi eller annen overfølsomhet, også er bra for alle andre, sier overlegen.

— Og det er i grunnen bra at tepper ikke er trendy fortiden.

Les også

  1. - Ikke få panikk av skadedyr

  2. — Mye forurensing i stuen når du fyrer

  3. Sjekk boligen for giftig gass