Norge

- Hvitløk kan knekke<br/> klimafarlig kupromp

Forskere i Wales vil gi kyr hvitløk for å kutte ned på de klimafarlige gassene i dyrenes tarmgass.

Kyr står for store andeler av verdens utslipp av drivhusgasser. Nå vil walesiske forskere gi dem hvitløk for å tøyle tarmgassene. Foto: AP

  • Eivind Sørlie

En ku kan produsere 500 liter tarmgass hver dag, og eksperter mener britiske kyr står for hele tre prosent av Storbritannias totale utslipp av klimagasser. Nå vil forskere i Wales gi kyrne hvitløk for å redusere den klimafarlige prompingen og rapingen. — De første resultatene viser at fôr som er tilsatt ekstrakter av en hvitløksblanding, kan redusere andelen av metangass som produseres hos dyr, med 50 prosent, sier prosjektleder professor Jamie Newbold til BBC. - Hvitløken angriper de organismene i magen som produserer metan, sier Newbold.

Farlig drivhusgass

Forskerne har også undersøkt sauers utslipp av klimafarlig tarmgass som nitrogen og metan, ved å sperre dem inne i et telt av plast. Metangass er en drivhusgass som bidrar til å fange mer solvarme i atmosfæren, og dermed bidrar til den globale oppvarmingen. Gassen er faktisk en 23 ganger mer effektiv bidragsyter til den globale oppvarmingen enn karbondioksid (CO2).

Kan bidra til Kyoto-avtalen

Ifølge professor Newbold er kveg og sauer ansvarlig for 30 prosent av Storbritannias utslipp av metan. Og i Wales er dyrenes klimautslipp nesten det dobbelte - her utgjør kupromp nesten fem prosent av utslippene av drivhusgass. Å redusere metangass fra kyr, vil hjelpe Storbritannia med å greie klimakuttene landet har forpliktet seg til i Kyoto-avtalen, mener eksperter.

Les også

  1. Smelter raskere

  2. Forskerne: - Dette må <br/>vi undersøke nærmere

  3. Bygdefolk er ikke klimasyndere

  4. - Distriktspolitikken er miljøfiendtlig