I dag fjernes Full City

Klokken 08 mandag starter operasjonen med å trekke lasteskipet av skjæret.

Søndaa måtte det legges ut nye lenser i Helgeroa fordi to gamle lenser røk.
  • Per Annar Holm

Folket på vestfoldkysten er fortvilet over at Kystverket ikke har evnet å få på plass lenser som holder, mer enn to uker etter at Full City havarerte utenfor Langesund. — Det er ufattelig at så udugelige mennesker blir satt til så viktige oppgaver. Jeg ville aldri ha hatt dem i arbeid, sier Roar Lunde, som driver Blokkebukta camping ved Helgeroa. Lørdag og søndag skyllet nok en gang olje inn mot strendene etter at to lenser røyk i vinden. Trolig var det 300-400 liter lettere oljer som kom i drift.

- Beklager

Søndag ettermiddag hadde Kystverket fått opp ca. 100 liter oljerester, som lå som en tynn hinne på sjøen. - Årsaken var kraftig vind og at vi ikke kunne risikere egne mannskapers liv og helse. Beklagelig, men vi mener situasjonen nå er under kontroll, sier kommunikasjonsansvarlig i det interkommunale utvalget mot akutt forurensning (IUA) i Grenland, Vivi Sævik til Aftenposten.no.

- Mindre uhell

Kommunikasjonsdirektør Ola Stenvaagnes i Kystverket karakteriserer lensebruddene som "et mindre uhell": - Dette var ikke våre lenser, men det var bare små mengder oljerester som slapp ut, sier Stenvaagnes til Aftenposten.no.

- Skal fjernes

Tidlig mandag vil kraftige slepebåter forsøke å bringe Full City flytende og taue havaristen inn til kai i Bamble. - Det blir ingen enkel oppgave. Skipet står solid planet på en skjær med en stor stein langt inn i skroget, sier Sævik.

- Større operasjon

Kystverket leder mandagens bergingsoperasjon: - Slepingen av Full City vil bli gjort under tilsyn av Kystverket som har beredskapsressurser på stedet, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket. Selskapet som har fått jobben med å fjerne vraket har forsøkt å tette flest mulig hull i lasteskipets skrog før mandagens bergingsoperasjon. Ingen tør på forhånd å tippe hvor lang tid operasjonen vil ta.