USAs ambassade: Vi må utvide vårt forsvar til utsiden
- Slapp av, trekk pusten, sier Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling til Aftenposten.no.
Les også:
USAs ambassade i Oslo har kommet i søkelyset etter at TV 2 onsdag avslørte at norske eks-politifolk på vegne av ambassaden skal ha overvåket flere hundre nordmenn. Ved 11-tiden lørdag sendte ambassaden ut en pressemelding der den hevder at «Overvåkingsenheten ved den amerikanske ambassaden retter seg ikke mot Norge eller nordmenn og driver ikke etterretning», ifølge NTB.
Timothy Moore lar seg intervjue etter pressemeldingen.
UD venter på flere svar
Utenriksdepartementet og Jonas Gahr Støre har stilt flere spørsmål til ambassaden enn de har fått svar på, opplyste utenriksministeren torsdag. Justisminister Knut Storberget har bedt om en utredning, og Riksadvokaten har gitt politiet i Østfold i oppgave å etterforske saken.
— Er dette et svar på norske myndigheters spørsmål?
— Nei, dette er et forsøk på å få folk til å trekke pusten og slappe av. Jeg har snakket med representanter for norske myndigheter. De har forklart at de er nødt til å svare på spørsmål fra pressen. Vi svarer på spørsmål om dette til norske myndigheter, det er slik det bør være. Vårt fokus er på å beskytte den amerikanske ambasaden
Han viser til at gruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ble opprettet etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998, for å beskytte amerikanske ambassader.
— Vi må utvide vårt forsvar til utsiden mot de som vil angripe, sier ambassade-representanten.
Unngår å svare
- De som vil angripe ambassaden, er det norske statsborgere?
— Tror du det er sannsynlig?
- Jeg spør deg?
— Og det er mitt svar.
- Men TV 2 har vist bilder av deres folk som tok bilder ved en demonstrasjon?
— Ja, men bildet sier ikke noe om hvorfor de var der eller hvorfor de burde ha vært der.
Ikke spionasje
Ambassaden beskriver aktiviteten som kontraspionasje, ikke overvåking eller etterretning.
- Har man hatt en målrettet overvåking av innvandrere?
— Det er vanskelig å svare på et sånt spørsmål, det har en aggressiv undertone. Alle som kommer til ambassaden og har en mistenkelig adferd, blir observert.
- Har man aktivt forsøkt å finne personer som truer amerikanske interesser?
— Det er vanskelig å svare på et sånt spørsmål. Hele hensikten er å avsløre fiendlig aktivitet rettet mot ambassaden.
- Men har man drevet overvåking utover området knyttet til ambassaden?
— Til syvende og sist er alle ambassader avhengig av sikkerheten vårt vertskap tilbyr. Det er derfor vi samarbeider så tett med norske myndigheter.
Venter fortsatt
Justsidepartementet viser lørdag til at justisminister Knut Storberget (A) har bedt om en utredning om saken og ønsker derfor ikke å kommentere utspillet fra ambassaden, men viser til Utenriksdepartementet.
— Vi har registrert pressemeldingen fra den amerikanske ambassaden og merket oss de opplysningene som fremkommer der, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til Aftenposten.no.
- Norske myndigheter avventer fortsatt avklaringer på spørsmål stilt i møtet onsdag formiddag. Samtidig har justisministeren satt i gang en prosess for å få større klarhet i fakta på norsk side. Blant annet på bakgrunn av det som framkommer i denne prosessen vil vi vurdere ytterligere kontakt med amerikanerne om saken, sier Lerberg Kopstad.