Mye 17. mai-bråk i hele landet

Politiet i en rekke norske byer ber foreldre ta hånd om ungdommene sine etter store ansamlinger med mye fyll og bråk 17. mai.

Politiet kalte inn helikopter for å roe gemyttene på Stortorvet i Fredrikstad 17. mai.

Hardest har det gått for seg i Fredrikstad, der politiet ble angrepet av ungdommer på Stortorvet. Et stort antall utrykningskjøretøyer og politihelikopter ble kalt til plassen idet det ble kastet steiner og flasker.

– Flere hundre ungdommer er aggressive, skrev Øst politidistrikt på Twitter.

– Det er ikke noen store ansamlinger, men det er altfor mye beruset ungdom. Flere er ikke i stand til å ta vare på seg selv, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB om situasjonen i Fredrikstad på ettermiddagen 17. mai.

– Vi ber foreldre ta kontakt med ungdommen. Du merker fort om poden er beruset, sa Marstad tidligere på ettermiddagen.

Les også

Politiet ryddet Stortorvet i Fredrikstad etter ungdomsbråk

Fulle tenåringer på Jessheim

Ellers i politidistriktet har det vært en rolig 17. mai. Marstad hadde liten tro på at det ville bli mye bråk utover kvelden.

– Jeg tror folk tar til vettet. Det er arbeids- og skoledag i morgen, sier han.

Også på Jessheim var mange unge tenåringer samlet, og mange av dem var så beruset at de ikke klarte å flykte fra lovens lange arm.

– Det er mange mindreårige tenåringer som drikker alkohol og eventuelt inntar andre rusmidler. Da vi ankom, sprang flere fra stedet, men noen var ikke i stand til å løpe vekk. Foreldre: Sjekk status på dine barn, og hent dem om de er beruset, oppfordret Øst politidistrikt i 19-tiden.

I Rådhusparken i Lørenskog oppløste politiet flere ansamlinger av ungdommer etter festbråk og amper stemning klokken 23. To ungdommer ble bortvist fra stedet.

Badeplassbråk i Stavanger og Tromsø

Mer enn 400 ungdommer samlet seg på Vaulen badeplass sør for Stavanger sentrum. Politiet meldte om store ordensproblemer blant de unge, som ikke skal ha vært russ.

– Noen av dem er ganske vanskelige å ha med å gjøre, og vi har bedt foreldre ta kontakt med sine ungdommer for å få dem hjem, sier operasjonsleder Steinar Knudsen i Sørvest politidistrikt.

Roligere gikk det for seg blant de 200–300 ungdommene som samlet seg i Telegrafbukta i Tromsø. Én person skal ha blitt slått ned, men ellers melder operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt til NTB at det ikke er noe å si på oppførselen til de unge.

Flere steder i Bergen og Kristiansand er det meldt om unge som slåss.

Tenåringer utenfor Oslo S

Med unntak av 17. mai-toget med koronademonstranter som ble stanset i Karl Johans gate i Oslo, var det heller ikke i Oslo særlig mange hendelser for politiet.

– Været har nok lagt en demper på ansamlinger utendørs. Det har vært veldig rolig, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo-politiet til NTB.

Riktignok meldte Oslo-politiet tidlig på kvelden om stor ansamling av ungdommer ned i tolvårsalderen utenfor Oslo S. Ungdommene var i gjenger på opptil 20 personer.

– Smittevern blir ikke overholdt. Foresatte anmodes om å kontakte sine ungdommer og få dem hjem, lyder også Oslo-politiets oppfordring på Twitter.

Natt til 17. var det samlet en del russ i parker i Oslo. Iversen ser ikke bort fra at det kan skje også natt til 18., men understreker at været ikke innbyr til aktivitet.

Russebiler med folk på taket

I Gol ble en fører av en russebil anmeldt for å ha for å ha kjørt med personer på taket, samt mistanke om promillekjøring, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Også i Møre og Romsdal fortalte politiet om flere meldinger i løpet av helgen om russebiler som har hatt folk på taket under kjøring.

– Dette kan medføre beslag av førerkort til fører. Passasjerer skal under fart befinne seg inne i bilen, fastslår politiet.