Nadal mot Söderling i finalen

French Open-publikummet får en drømmefinale mellom «fiendene» Rafael Nadal og Robin Söderling.

Rafael Nadal jubler for finaleplassen i French Open. FOTO: Boris Horvat/AFP PHOTO
Robin Söderling returnerer en ball fra Tomas Berdych under fredagens semifinale på Roland Garros. FOTO: Boris Horvat/AFP

– Jeg vil helst ha Nadal, sa Robin Söderling og lo etter at han hadde sikret finaleplass i French Open for andre år på rad.

Bare noen timer senere var ønsket gått i oppfyllelse. Nadal, verdens beste grusspiller, hadde ingen problemer med å feie østerriske Jürgen Melzer av banen.

Spanjolen var suveren i tre strake sett (6-2, 6-3, 7-6). Det ble imidlertid litt spennende i det siste settet, da Nadal måtte ha tie-break før han sikret seieren.

Nadal har vunnet turneringen på Roland Garros fire ganger. Siste hinder før den femte triumfen er i boks, er svenske Söderling.

Han måtte kjempe seg gjennom fem sett før seieren mot tsjekkiske Tomas Berdych var klar (6-3, 3-6, 5-7, 6-3, 6-3).

— Verst mulige oppførsel

Tonen mellom de to finalemotstanderne har ikke alltid vært god.

- Han oppførte seg på verst mulig måte uneder kampen og i garderoben under regnavbruddene. På slutten av kampen var det såvidt han ville håndhilse på meg, sa Nadal etter å ha slått Söderling ut av Wimbledon i 2007.

Underveis i kampen hadde svensken fått publikum til å le flere ganger ved å nappe seg i shortsen før servene. Det hele var dårlig skjult kritikk av Nadals faste ritual før egne server. Söderling mente det hele tok for lang tid. Kampen gikk over mange dager på grunn av stadige utsettelser på grunn av regn.

— Jeg vet ikke hva han prater om, var Söderlings enkle respons på Nadals utspill.

— Det får stå for hans regning, jeg ville ikke snakket dritt om en annen spiller til pressen. Om han synes jeg opførte meg dårlig der ute, så er det uvesentlig for meg, fortsatte han irritert.

- Helt utrolig

I går var imidlertid tonen en helt annen.

- Dette er helt utrolig. Da jeg kom hit tenkte jeg bare på å ta meg videre fra første runde. Nå, to uker senere, er jeg klar for finalen igjen, sa Söderling like etter kampen.

Etter den over tre timer lange dysten ga han også mye skryt til sin motstander.

- Jeg måtte jobbe virkelig hardt, for Tomas spilte veldig bra i dag. Han spilte veldig godt i de avgjørende situasjonene, sa Söderling, før han takket publikum på Roland Garros for støtten.

Rafael Nadal var fornøyd, både med finaleplassen og med været.

- Det er bedre å spille under disse forholdene enn med regn, sa han, og myste opp mot sola som skinte over Paris.

Han var imidlertid ikke helt fornøyd med den lille spenningen som ble skapt i det siste settet.

— Jeg spilte så som så mot slutten, men det gikk bra, sa han, og smilte enda mer.

Tapte to strake

Söderling åpnet oppskriftsmessig, og vant det første settet 6-3.

Berdych som var i sin første grand slam-semifinale spilte imidlertid klok tennis, og vant de to neste settene (6-3, 7-5). En frustrert Söderling kastet racketen i bakken, og var tydelig frustrert over eget spill.

I det fjerde settet begynte endelig svenskens fryktede server å sitte, og da Söderling brøt til 4-2 kunne han enkelt sikre settet (6-3).

Brøt blankt

Dermed ble det et femte og avgjørende sett.

Söderling åpnet fantastisk, og brøt første gamet blankt. Berdych svarte umidelbart, og brøt tilbake med en gang.

Begge duellantene vant sine to neste servegame, men så sviktet det for tsjekkeren. Stadig flere førsteserver gikk i nettet, og det ble for vanskelig å stå i mot Söderling som brøt til 4-3.

Söderling vant sitt servegame, og avgjorde kampen da han brøt Berdych for tredje gang i det femte settet.

- Snart verdensener

Söderling tok seg til semifinalen med å slå ut verdensener Roger Federer i kvartfinalen. Etter kampen ble han hyllet av en hel tennisverden.

Tennislegengden Björn Borg gikk ut og sa at han er overbevist om at landsmannen kommer til å bli ranket som verdensener , og det "raskere enn vi tror".

I fjor tok Söderling seg også til finalen på Roland Garros, en kamp han tapte 0-3 mot akkurat Federer.

Robin Söderling sikret seg sin andre strake finale i det åpne franske mesterskapet. FOTO: Boris Horvat/AFP
Tomas Berdych holdt Robin Söderling til fem sett, men klarte ikke å ta seg til sin første grand slam-finale. FOTO: Michel Euler/AP Photo