Norge

Klimaekspert håper på København-kollaps

Det er bedre å begynne på nytt enn å få en dårlig avtale på klimatoppmøtet, mener en av verdens fremste miljøeksperter.

Klimaeksperten James Hansen mener at verdenspolitikerne er på galt spor.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

James Hansen var mannen som for alvor brakte spørsmålet om klimaendringer på banen da han holdt flere innlegg om temaet for den amerikanske kongressen i 1988. Klimatologen, som leder NASAs Goddard-institutt i New York, blir gitt mye av æren for at politikere verden rundt åpnet øynene for at menneskeskapt forurensing kunne få alvorlige konsekvenser for jorden. Nå sender han en brannfakkel inn i en allerede overopphetet opptakt til det store klimatoppmøtet i København, som begynner på mandag.

«Du kan ikke si: «La oss redusere slaveriet med 50 eller 40 prosent»»
James Hansen I et intervju med den britiske avisen The Guardian sier Hansen at han håper at samtalene i den danske hovedstaden kollapser. Hør hele intervjuet med Hansen her.

— Må begynne på nytt

Argumentet hans bygger på at forhandlingene landene imellom er på et så dårlig spor at en avtale i København vil være alt for dårlig til å redde planeten fra store klimaforandringer. - Hele tilnærmingen er så fundamentalt gal at det er bedre å begynne på nytt. Dersom dette kommer til å bli noe som ligner på Kyoto-avtalen, kommer folk til å bruke mange år bare på å finne ut hva avtalen betyr, sier han. I forkant av møtet pågår det nå en

Les også

- Kina og India avviser København-krav

mellom de rike landene og de store utviklingslandene for å finne ut av hvem som må ta den største delen av utslippskuttene i årene som kommer. — USA krever mer av Kina, og Kina krever mer av USA, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten.no onsdag. Både USA og Kina, verdens to største CO2-utslippere, har kommet med forslag på utslippskutt, men mange mener at disse kuttene er for små til å få noen stor betydning.

Sammenligner med slaveriet

Hansen mener at det er galt av landene å i det hele tatt snakke om kompromisser. - Dette tilsvarer slaveriet som Abraham Lincoln måtte forholde seg til eller nazismen som Winston Churchill måtte forholde seg til. Man kan ikke inngå kompromisser på slike områder. Du kan ikke si: «La oss redusere slaveriet med 50 eller 40 prosent». Klimaeksperten legger mesteparten av skylden på dagens politikere, som han mener ikke gjør nok for å redusere klimafaren. - Vi mangler en leder som forstår dette, som forteller hva vi virkelig trenger å gjøre. I stedet prøver de bare å fortsette som før, sier han.

Les også

  1. Saudi-Arabia: - «Klimagate» vil få enorm betydning i København

  2. Solheim senker ambisjonene for København

  3. Nervene på høykant<br/> før klimatoppmøtet

Les mer om

  1. Klima