Eldre må dele rom på 16 kvadratmeter

I snart 20 år har helseministre lovet enerom til alle eldre som vil ha det. Men fortsatt er det 2500 plasser i dobbeltrom på norske sykehjem.

Anne Marie «Maja» Larsen (96, t.v.) og Solveig Hermine Eriksen (98) ble hjertevenninner da de delte dobbeltrom på Ammerudhjemmet. Nå har Larsen fått enkeltrom og Eriksen fått en ny «samboer» hun ikke kjenner så godt.

Statsministerens taleAnne Marie «Maja» Larsen (96) og Solveig Hermine Eriksen (98) har delt rom på Ammerudhjemmet i Oslo i to år og ble gode venninner. Nylig rykket Maja Larsen opp i systemet og fikk enerom. To år før hun fyller 100 måtte Solveig Hermine Eriksen akseptere en ny romvenninne.

— For 90 år siden delte jeg rom med søsteren min på Tåsen. Så hadde jeg et langt og godt ekteskap med mannen min. Jeg hadde ikke trodd at jeg mot slutten av livet skulle måtte dele rom med en fremmed, sier Eriksen.

16 kvadratmeter, et rom på størrelse med en middels stor studenthybel, er hjemmet til 98-åringen og hennes nye samboer. Kun et stofforheng skiller de to sengene, som står tett inntil hverandre.

- Jeg vil gjerne ha et enkeltrom så fort det blir ledig her i 2. etasje. Men da må noen dø først, sier Eriksen.

6,3 prosent

Løftet om enerom til alle eldre som vil ha det er blitt gjentatt til det kjedsommelige av ministre i snart 20 år. Allerede i 1993 lovet daværende sosialminister Grete Knudsen (Ap) at alle som ønsket det skulle få enerom innen 1998.

Jeg vil gjerne ha et enkeltrom så fort det blir ledig her i 2. etasje. Men da må noen dø først.»
Solveig Hermine Eriksen (98)

Ifølge de nyeste KOSTRA-tallene fra 2009 er eneromsdekningen på 93,7 prosent. Det betyr at det fremdeles er 2569 sykehjemsplasser i dobbeltrom, noe som utgjør 6,3 prosent.

I Oslo er andelen plasser på dobbeltrom høyere: 8,4 prosent. 324 eldre bodde på dobbeltrom den 5. januar i år, ifølge Sykehjemsetaten.

- Vi er i 2011. Dette er hverken et verdig eller forsvarlig tilbud, sier Øyvind K. Jørgensen, institusjonssjef på Ammerudhjemmet.

Glad for seng

Sykehjemmet som drives av Kirkens Bymisjon har fremdeles 18 dobbeltrom med 36 plasser. Et av dem er hjemmet til Rolf og Rolf.

Rolf Soler deler rom med en fremmed. Han klager ikke: –¿Nå har jeg fått sykehjemsplass, det får¿ være grenser til å være storforlangende, sier den pensjonerte pressefotografen i Nationen.

Tidligere pressefotograf, Rolf Soler, 84 år klager ikke på at han må dele rom med en han ikke kjenner. — Så storforlangende er jeg ikke, jeg er glad for å ha en seng.

Når kona og barna til Soler kommer på besøk trekker de to stoler inn mot sengen, og Solers romkamerat går ut. Han ønsker heller ikke å snakke med Aftenposten om hvordan det er å dele rom. I en krok på rommet står en pen kommode. Tre røde roser står i en vase, og bukseselene ligger ved siden av. En liten nisse pynter det ene nattbordet. Hjemmet til Rolf og Rolf bærer ikke mye preg av minner fra lange liv. Den ene av beboerne har vindusplass, den andre ser inn i vasken. Toalettet ligger ute i gangen. 24 beboere deler tre bad.

Institusjonssjef Jørgensen minner om at mange eldre ikke vil klage, både fordi de er takknemlige, og fordi de ikke vil være til bry eller kritisere. At mange av dem som bor på dobbeltrom ikke bebreider myndighetene overrasker ham ikke.

Kritiske

Harry Martin Svabø, generalsekretær i Seniorsaken, mener man ikke kan snakke om tilbud på sykehjemsplass når tilbudet gjelder dobbeltrom.

- Da er et uttrykket tilbud feil, det er et påbud om å tilbringe den siste tiden sammen med en fremmed person. Alle kommuner må bygge ut slik at hvert individ får sitt eget rom, mener Svabø.

Helse- og sosialombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen, er av samme oppfatning.

- Bare de som ønsker det skal bo på dobbeltrom. Sykehjemsrommet er deres private hjem, sier hun.

Skal bygges om

Ammerudhjemmet har jobbet opp mot kommunen i en årrekke for å bli kvitt dobbeltrommene. Institusjonen kom i 2009 på listen over sykehjem som skal bygges om, og forprosjekteringen er nå i gang. Når nybygget skal stå ferdig, er foreløpig uavklart.

- Vi er i en god dialog med Oslo kommune. Det nye bygget får bare enkeltrom med egne bad. Samtidig er jeg opptatt av at vi legger til rette for noen rom med dører som kan åpnes mellom. Fleksible løsninger legger bedre til rette for eksempel for ektepar som kan bo sammen, sier Øyvind K. Jørgensen.

Ønsker ikke dobbeltrom

Byråd for helse- og eldreomsorg i Oslo, Cecilie Brein (Frp), hadde i går sin første dag på jobb som vikar for partikollega Sylvi Listhaug, som er gått ut i fødselspermisjon. Brein sier hun ikke kjenner de konkrete forholdene på Ammerudhjemmet.

— Men jeg synes ikke det er ønskelig at to eldre som ikke kjenner hverandre fra før skal måtte dele rom. Det er et klart og uttalt ønske fra byrådet at alle som ønsker det skal få enkeltrom, sier Brein.

Byråden viser til at Ammerudhjemmet står på listen over sykehjem som skal rehabiliteres, og at kommunen har sagt opp seks plasser ved hjemmet fra midten av februar.

- Når kan alle som ønsker det få enerom på sykehjem?

— Vi jobber kontinuerlig med utbygging av sykehjem. Dobbeltrom må i en periode brukes på korttidsplasser og rehabilitering.

- Men over 200 av dem som bor på dobbeltrom i Oslo i dag er på en langtidsplass?

— For meg handler en verdig eldreomsorg om å jobbe for å kunne gi alle eldre med langtidsplass på sykehjem tilbud om enkeltrom. Over 90 prosent av de eldre på sykehjem i Oslo i dag bor på enerom, sier Brein.

Bare et stofforheng skiller beboerne på dette tomannsrommet på Ammerudhjemmet i Oslo.