Slik blir påskeferien: Varsler strenge tiltak for å hindre økende smitte

Smitten blusser opp igjen i landet. Fredag ettermiddag kom regjeringen med tiltakene for årets påske.

I dag ble det varslet nye tiltak for påskeferien. Helsedirektør Bjørn Guldvog (f.v.), justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og FHIs avdelingsdirektør Line Vold varslet flere strenge tiltak.

Helseminister Bent Høie (H) og justisminister Monica Mæland (H) la frem råd og anbefalinger for påskeferien fredag. Det skjer på dagen nøyaktig ett år etter at Norge først stengte ned på grunn av koronaviruset.

I pressekonferansen kom det frem at regjeringen anbefaler at alle holder seg hjemme i Norge. De som reiser på «unødvendig fritidsreise» til utlandet, må nå oppholde seg på karantenehotell inntil negativt svar på koronatest. Det går frem i anbefalingen for de nasjonale rådene.

– Hovedformålet med karantenehotell er å sikre at karantenen gjennomføres på egnet sted og å hindre importsmitte, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Reiser til utlandet frarådes, med mindre det er strengt nødvendig. Reiser med tungtveiende årsaker vil ikke berøres av innføringen av karantenehotell.

– For dem som gjennomfører strengt nødvendige reiser, begrunnet i sterke velferdshensyn, samvær med barn, sykdom eller deltagelse i begravelse, skal de vanlige karantenereglene gjelde, sa Mæland.

Grensen til Norge har som hovedregel vært stengt for andre enn norske statsborgere siden 27. januar, med noen unntak. Disse innreiserestriksjonene anbefales å opprettholdes frem til 7. april. Det skriver Helsedirektoratet i sin vurdering.

I november innførte regjeringen karantenehotellordningen, men personer som var unntatt. Nå må også norske statsborgere «sone» på karantenehotell om de drar ut av landet på fritidsreiser. Bildet er fra Gardermoen 13. november

Nye anbefalinger for ferdsel i påskefjellet

I påsken er det mange som reiser på hytta. Derfor er flere tiltak innført for å hindre smitte på påskefjellet.

Oppfordringen fra regjeringen er å følge reglene som er på det strengeste nivået i kommunen du kommer fra, eller kommunen du reiser til. Det vil si at dersom du kommer fra Oslo til en hyttekommune, skal du forholde deg til den kommunen med strengest smittevern.

Det anbefales at man handler på forhånd, og unngår kollektivtrafikk.

Les også

Ett år etter at han stengte Norge, har Guldvog tre bekymringer for veien videre

– Selv om reiser til fritidseiendommer i Norge ikke anses som nødvendige, kan folk dra på hytta i påsken hvis de tar ekstra smittevernhensyn, sier helseminister Bent Høie.

Turer fra hytte til hytte anbefales ikke, og folk blir bedt om å reservere ubetjente hytter på forhånd. Helseministeren frarådet også hyttereiser sammen med vennefamilier.

Det frarådes flere enn ti sosiale kontakter i uken, og besøk av mer enn fem i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.

Blant anbefalingene på fredagens pressekonferanse var å unngå ferdsel mellom hytter.

Helsedirektoratet og FHI er bekymret

Helsedirektoratet og FHI opplyser at smittesituasjonen i Norge er ustabil. Konsekvensene hvis mange reiser og møter mange andre personer i påsken, er blant grunnlaget for dagens nye tiltak.

Smittesituasjonen vil følges nøye med på fremover, og tiltakene kan endre seg på kort varsel.

– Vi frykter for liv og helse og overbelastning av helsetjenesten. For ett år siden hadde vi ingen vaksiner, og så ikke slutten på pandemien. Nå ser vi slutten på pandemien, sier helseminister Bent Høie.

Mange reiser i påskeferien, og smittespredningen kan derfor bli stor. Derfør bør vi reise mindre og møte færre, sa Høie.

Skisentrene vil kunne holde åpent

Det generelle rådet er å holde deg hjemme hvis du er syk. Om du oppholder deg på hytta og blir syk bør du reise hjem. Er du i karantene, eller venter på svar på koronatest anbefaler Regjeringen at du ikke drar på hytta. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du også dra hjem.

Ellers oppfordres det til uteaktiviteter, og unngå steder hvor det er vanskelig å opprettholde avstand. Dette kan være varmestuer, badeland, serveringssteder, skistuer og lignende.

Camilla Sylling Clausen representerer over 200 skisentre i hele landet gjennom bransjeorganisasjonen Alpinanleggenes landsforeningen. Hun er fornøyd med at det åpnes for at folk kan tilbringe påsken i fjellet i år, i motsetning til i fjor. Da måtte skisentrene stenge heisene, noe som førte til store økonomiske tap.

– Vi gleder oss til å ønske folk velkommen til anleggene våre, om de bor på hytte eller hotell, sier hun til NRK.

– Vi ber også våre gjester om å kjøpe heiskort digitalt og huske å sjekke kapasiteten i anlegget de dagene de vil på ski, sier Sylling Clausen.

DNT: – Ikke uventet

Trist, men ikke uventet, sier DNT etter å ha hørt regjeringens pressekonferanse fredag om påskeferien og reising.

Turer fra hytte til hytte anbefales ikke denne påsken ettersom det innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.

Turistforeningen varsler at det vil være et begrenset tilbud på DNT-hyttene i fjellet.

DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang, som er helseminister Bent Høies ektemann, sier at han i utgangspunktet hadde fryktet at det kunne bli enda strengere.

– Sånn sett er vi glade for at det fremdeles er lov å reise på hytta. Det tror jeg folk har godt av. Vi har jo justert våre tilbud ganske mye allerede ved å stenge anlegg som ligger langt fra veien og oppfordre folk til å handle der de er før de drar. Så vi har for så vidt tatt høyde for det som kom i dag, sier han til NTB.

– Det frarådes å reise fra hytte til hytte, hva tenker dere om det?

– Det var ikke uventet. Rådet om å ikke krysse kommunegrenser har jo vært der ganske lenge, så alt av våre fellesaktiviteter og lignende er avlyst. Og når man leier ut hele hytta, begrenser det også muligheten til å gå fra hytte til hytte, sier Solvang.

Han understreker at de allerede lenge har leid ut sine hytter i sin helhet til husstander og felles kohorter som ikke får ha besøk av andre.

– Vi kan ikke lenger si at det er en madrass til alle på hyttene våre nå. Det drømmer vi om å kunne gjøre igjen når alle er vaksinerte. Nå har vi et veldig redusert tilbud, så det er jo trist, sier Solvang.