Slik vil de sikre oljemillionen din

Oljefondets ekspertpanel vil gjerne ha mer gambling for å tjene mer penger.

Hvis dagens verdi av Oljefondet skulle deles ut i kontakter, ville denne kassen med 45 millioner kroner rekke til deg og omtrent 70 andre nordmenn. FOTO: JON-MICHAEL JOSEFSEN/SCANPIX
  • Carl Alfred Dahl

— Pengene er deres. Jeg tror aldri jeg har møtt en «trillionaire» før, spøkte Elroy Dimson med de fremmøtte studentene, finansfolkene og journalistene, da Strategirådet for Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) la frem sin rapport på Handelshøyskolen BI fredag ettermiddag.

For Oljefondet er enormt stort - faktisk blant de aller største i verden. Drøyt 3000 milliarder kroner (3 billioner, eller 3 trillion på engelsk) er plassert i aksjer, obligasjoner og en shoppinggate i London.

Vokser fondet videre i den farten ekspertene tror, vil vi alle være oljemillionærer i 2020.

Men da bør pengefolkene vurdere noen justeringer, mener strategirådet.

Stort sett er rådets fire medlemmer såre fornøyd med oppgavene og rammene Stortinget og Finansdepartementet har gitt til Norges Bank og Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Men enkelte forbedringsforslag har de.

Inn i evigheten

Din private pensjonssparing har sannsynligvis en horisont på mellom 0 og 60 år, avhengig av hvor lang tid det er til du tenker å pensjonere deg, og dermed ta ut pengene.

Oljefondet derimot, har evigheten som horisont. Fondet skal leve evig, og bare avkastningen skal brukes.

— Oljefondet tilhører det norske folk, og skal være til nytte for nåværende og kommende generasjoner nordmenn. Dette er et fond for evigheten, sa finansminister Sigbjørn Johnsen på presentasjonen.

Dette gir noen store fordeler, som strategirådet mener kan utnyttes bedre enn de gjør i dag.

Bygninger og strømnett

Løsningen er kort sagt høyere risiko og mer kjøp av eiendeler som ikke så lett lar seg selge (såkalte lite likvide eiendeler).

Aksjer er blant Oljefondets mest likvide eiendeler (kan selges omtrent på minuttet), mens eiendommene langs Regent Street i London er blant de minst likvide (vil trolig ta uker og måneder å få solgt).

Oljefondet har imidlertid veldig god tid, og sjelden eller aldri behov for å kvitte seg med en eiendel fordi den trenger pengene til noe annet. Det har ofte andre investorer. Det er denne fordelen Oljefondet bør utnytte bedre, mener strategirådet.

- Fondet har så langt bare så vidt dyppet tåen i lite likvide investeringer, påpekte Dimson under presentasjonen.

Han nevnte eiendom, infrastruktur (for eksempel veiprosjekter og elektrisitetsnett) og aksjer som ikke handles på børs (såkalt private equity), som eksempler på investeringer Oljefondet kan snuse på for å tjene enda mer penger.