Norge

Politiet somlet ulovlig lenge

"Glemte" å levere tilbake førerkort i 148 dager. Det koster politiet i Kristiansund 1325 kroner for hver dag.

  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Nesten ti år er gått siden en bonde fra Fræna i Romsdalen kræsjet traktoren sin inn i en annen traktor slik at denne ble dyttet ut av veien.

Politiet var aldri i tvil om at førerkortet skulle beslaglegges, og etter å ha tapt i flere rettsinnstanser, måtte bonden parkere både traktor og bil.

Frostating lagmannsrett satte 30. november 2000 som siste frist for tilbakelevering, men dét merket ikke politiet seg.

Først 27. april 2001 etter fikk bonden sitt førerkort tilbake.

— Kostbart sommel

Disse 148 dagene koster nå Justisdepartementet 196.120 kroner, slår Oslo tingrett fast i en fersk dom.

Dét blir 1.325 kroner for hvert døgn, som blant annet skal dekke at bonden måtte hyre inn sin ekskone som sjåfør for å kjøre barna til og fra skolen, ta ferger og pådro seg økt forsikring på bilen på grunn av 110 kilomter ekstra kjøring hver dag og advokatutgifter.

- Sommel i system

Siden har saken vasket frem og tilbake mellom politiet i Kristiansund, Sivilombudsmannen, bonden og hans advokat.

I 2006 fikk politiet kritikk for å ha brukt mer enn to år på ikke å besvare et brev, og Sivilombudsmannen påpekte at selv om en politijurist var syk sommeren 2004, burde politiet få på plass rutiner som gjorde at brev ikke bare ble liggende ubesvart i årevis.

- Skandaløst

Advokat Per Danielsen sier at det er skandaløst at hans klient har måttet vente i over ni år på å få sin erstatning, og at politiet opptrådte "culpøst" ved ikke å returnere bondens førerkort.

— Saken illustrerer hvor viktig det er at uavhengig domstol kan sette politiet på plass. I denne saken er det grunn til å mistenke at politet ikke svarte i håp om at kravet skulle bli foreldet. Med et nødskrik ble det unngått, sier Danielsen.

- Legger seg flat

Politimester Arnstein Nilsen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt kan bare beklage det som har skjedd:

— Her har det skjedd en glipp, og vi kan bare beklage. Jeg mener at vi i dag har rutiner slik at dette ikke skal skje igjen, sier Nilsen til Aftenposten.no.

Bonden hadde krevd 50.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste for de 148 førerkortløse dagene fordi han angivelig skulle ha blitt forsinket med omleggingen av gårdsdriften til økologisk produksjon. Men Oslo tingrett så ingen sammenheng mellom tapet av førerretten og en grønnere drift.

Han får imidlertid dekket sine utgifter på 85.000 kroner for å ha brukt eksen som leiesjåfør.

Rett syntes også advokat Danielsens tok vel hardt i da han krevde 98.600 kroner for sitt arbeid med førerkortet, og barberte salæret til 85.000 kroner. Dermed kommer advokatutgiftene opp i 111.120 kroner.