Norge

- Etterlyst krigsforbryter oppholder seg i Norge

Mannen som skal ha finansiert folkemordet i Rwanda, Felicien Kabuga (73), hevdes å oppholde seg i skjul i Oslo.

Franske soldater patruljerer forbi en Hutu-bande 27. juni 1994, ved Gisenyie nær grensen til Zaire.
  • Jostein Ihlebæk
    Jostein Ihlebæk

Har du tips om denne saken? Send Aftenposten.no en epost eller send MMS/SMS til 2286. Ring Aftenposten.no på 02286. .

Les også: Folkemordets bakmann sirkles inn Les mer: Forfølges av rwandiske agenter Den rwandiske forretningsmannen Felicien Kabuga har vært på rømmen i 14 år, mistenkt for å ha vært en av hovedbidragsyterne for å få finansiert folkemordet i Rwanda, som kostet opp mot en million mennesker livet. FNs Rwanda-domstol (ICTR) har lenge villet stille mannen for retten, men Kabuga har stadig unnsluppet forsøk på få ham arrestert. Nå hevdes det at mannen befinner seg i Norge.

— Oppholder seg i Norge

Tidligere har det vært antatt at mannen har oppholdt seg i Kongo og Kenya. Men etter at hans venn president Daniel arap Moi mistet makten i Kenya, ble bevegelsesfriheten hans innskrenket. Nå hevder det norgesbaserte nettstedet African Press International (API) at den folkemordetterlyste mannen har dratt til Norge og befinner seg i Oslo. Kabuga skal ifølge nettstedet ha kommet til Norge allerede 23. mars. 73-åringen skal ha kjørt hit over Svinesund-broen. Da han ankom Oslo skal han ha søkt tilflukt i en leilighet hos en rwandisk mann og en sudansk kvinne - sammen med en frankstalende tolk. Den svært velstående mannen skal ha gitt uttrykk for at han ønsker å overgi seg, og at han vil forhandle med rwandiske myndigheter, slik at han kan vende tilbake til hjemlandet før han dør.

- Begynner å bli gammel

Redaktøren for API, Sammy Kipterer Korir, hevder at han også har intervjuet den etterlyste krigsforbryteren på et hotell i Oslo. Til den kenyanske avisen Sunday Nation sier Korir at han ikke hadde ventet å få til et møte med krigsforbryteren. - Jeg møtte ham etter at jeg var invitert til et hotellrom i Oslo av min sudanske venn som besøkte Norge, sier Korir til avisen. Sammy Kipterer Korir har ikke besvart Aftenposten.nos henvendelser.

- Vil søke asyl i Norge

I intervjuet med Kabuga går det frem at han ønsker å forhandle med rwandiske myndigheter, slik at han kan komme tilbake til hjemlandet sitt. - Jeg begynner å bli gammel nå, og jeg ønsker å komme tilbake til landet mitt før helsen min blir dårlig, sier Kabuga ifølge nettstedet. I en annen artikkel på API hevdes det at Kabuga kommer til å søke om asyl i Norge dersom rwandiske myngiheter ikke vil forhandle med ham.

Vil ikke forhandle

Rwandiske myndigheter sier imidlertid at det er helt uaktuelt å forhandle med krigsforbryteren. De sier også at det er uklart hvorvidt mannen faktisk befinner seg i Norge. - Vi har på ingen måte kontakt med med Kabuga, hans agent, hans advokater, eller hans familiemedlemmer. Alt vi har hørt, har vi hørt fra media, sier statsadvokat Martin Ngoga til BBC. Han peker på at artiklene om Kabugas tilstedeværelse i Norge kan ha blitt publisert for å finte ut etterforskerne, og forsinke en arrestasjon.

Tror opplysningene er falske

Flere afrikanske medier har plukket opp at Kabuga kan befinne seg i Norge. I kjølvannet av at nyheten sprakk på nettstedet African Press International, har en rekke personer trukket i tvil om Kabuga faktisk befinner seg her. Både rwandiske myndigheter og medier har avfeid intervjuet som falskt. Ifølge afrikansk presse har også FN-tribunalen og det internasjonale samfunnet avfeid opplysningene. De mener mannen fortsatt befinner seg i Afrika, og hevder at intervjuet ble publisert for å påvirke det kommende møtet i FNs Sikkerhetsråd, der jakten på Kabuga er del av det som står på agendaen. Flere hevder at opplysningene har kommet ut for å avlede jakten på mannen.

Tatt arrest i eiendommer

Kabuga, som har vært på rømmen i 14 år, antas å ha en rekke falske identiteter. Det er derfor svært vanskelig å finne ut om mannen faktisk oppholder seg i Norge nå. Utenriksdepartementet kunne ikke opplyse til Aftenposten.no i ettermiddag hvorvidt de kjente til saken. Heller ikke Kripos kunne kommentere hvorvidt de var koblet inn. Kabugas lange reise på rømmen antas å være finansiert av leieinntekter fra en rekke eiendommer han eier i Kenya. Nå har kenyanske myndigheter tatt beslag i flere eiendommer som Kabugas familie eier i landet, i håp om å kutte pengestrømmene til rømlingen.

Stor dusør

  1. mai trappet amerikanske myndgheter opp sin Rewards for Justice-kampanje mot krigsforbryterne i Rwanda. Amerikanske myndigheter vil utbetale en dusør på fem millioner dollar for tips som fører til at de etterlyste folkemord-bakmennene blir arrestert. Kabuga er navngitt som en av 13 etterlyste, og er en av dem som er høyest på listen. Den amerikanske assisterende ministeren for Afrika-saker, Clint Williamson, sier i en pressemelding 12. mai at Kabuga fortsatt trolig befinner seg i Kenya. - Det meste av vår informasjon tyder på at han er i Kenya, mener Williamson.
Det er blitt utlovet en dusør på fem millioner dollar for tips som leder til Kabugas arrestasjon.