Norge

- Varg Vikernes har en kultstatus

AFP000123783-zCkSrKwqdR.jpg

Black Metal-forfatter Håvard Rem sier at han har en legendestatus i en rekke land. Metalanmelder Torgrim Øyre mener det er vanskelig å si hvor stor populariteten er.

  • Per Christian Selmer-Anderssen
    Per Christian Selmer-Anderssen

Forfatter Håvard Rem ga i 2010 ut boken "Innfødte skrik", en historiebok om det norske Black-Metal miljøet. På sine reiser rundt i verden fant han ut at Varg Vikernes har en legende— og kultstatus i enkelte miljøer.

Tirsdag ble han arrestert i Frankrike mistenkt for å planlegge en terroraksjon.

— Over alt i verden har han en høy status musikalsk og kunstnerisk. Det merket jeg i Kina, Asia, Vest-Europa, Øst-Europa. Men hans status som ideolog varierer, sier Rem.

Les også

Moskva - fremmedfryktens by

I Russland og Romania har Vikernes, ifølge Rem, også en ideologisk betydning. Særlig i Russland er fremmedfrykten utbredt.— I land som ikke forholder seg til Europas migrasjon, som Kina, Indonesia og Singapore, er han et forbilde når det gjelder å se tilbake på den opprinnelige kulturen, sier Rem.

Han karakteriserer det norske metalmiljøet som avpolitisert.

- Han har liten eller ingen ideologisk betydning i Norge, sier forfatteren.

Les mer om Varg Vikernes her:

Les også

Vikernes slapp forvaring – rømte fra gjelden

— Han har brent alle broer

Det er ikke kjent hvor mange plater Varg Vikernes selger, og siden han ikke holder konserter, er det vanskelig å dokumentere hvor populær han faktisk er.

— Varg Vikernes har vært en nøkkelfigur på de musikalske standardene, men nedslagsfeltet er uoversiktlig. Han har tilhengere verden over, men det er ikke snakk om en stor-eksport av musikk, sier Torgrim Øyre, musikkanmelder og festivalsjef for metalfestivalen "Beyond the gates".

Øyre sier at Black Metal-miljøet har tatt avstand fra Vikernes etter at han ble dømt for drap og kirkebranner på 90-tallet.

- Han har bokstavelig talt brent alle broer. Vikernes har ingen relasjoner til andre band, og han er en enstøing, sier Øyre.

Torgrim Øyre beskriver en artist som fortsatt leverer god musikk, men som ikke blir snakket om i det skandinaviske metalmiljøet. Hvor populær han er i utlandet, synes Øyre det er vanskelig å bedømme.

— Denne musikksjangeren har forgreininger over hele verden. Men 100 fans her og der, gjør ham ikke til en stor artist, sier Øyre.

Tok ikke kontakt med Mayhem

Jørn Stubberud startet Black Metal-bandet Mayhem sammen med Øystein Aarseth i 1984. I 1993 ble Aarseth drept av Varg Vikernes, som var hyret inn som bassist i Mayhem.

— Jeg har bare møtt Vikernes en gang, da Øystein tok han med. Vikernes har ikke tatt kontakt med meg etter at han slapp ut og heller ikke med noen andre i Mayhem, sier Stubberud.

- Hva slags standing har han i Black Metal-miljøet?

- Jeg kan bare snakke for meg selv, og jeg kjøper bare inn ett par skiver i året. Men jeg ser at han gir ut noen skiver, at musikkpressen skriver om ham og at folk er veldig opptatt av bandet hans. Men jeg vet ikke om han tjener penger på det, sier Stubberud.

Stubberud spiller fortsatt i Mayhem, men var ikke med på det tidspunktet Varg Vikernes spilte i bandet.

— Det stemmer ikke at Varg Vikernes var medlem av bandet. Han var studiomusiker på en av platene, og Øysteins plateselskap signerte bandet hans Burzum. Vi hadde ikke noe med ham å gjøre, sier Stubberud.

Bygger opp sin egen kultstatus

Varg Vikernes har gitt ut 17 album gjennom sitt soloprosjekt Burzum. Tekstene handler om norrøn mytologi, og musikken er i sjangeren Ambient Black Metal.

— Han gjør ikke konserter og gir svært få intervjuer. Slik bygger han selv opp sin kultstatus, sier Håvard Rem.

Les også

Vikernes maner til opprør i Europa i blogginnlegg

Den drapsdømte og nå terrormistenkte mannen er imidlertid en aktiv blogger, en blogg han bruker til å spre et antisemmitisk og rasistisk budskap.Håvard Rem sier at det kan tenkes at tirsdagens pågripelse kan bygge ytterligere opp om kulten til Varg Vikernes.

— Uten kirkebrannene ville aldri norsk Black Metal nådd langt ut internasjonalt, så det som skjer i Frankrike kan slå ut på samme vis, sier Rem.