Norge

Massestryk i matte blant BI-økonomer

Nesten halvparten av andre års masterstudenter i siviløkonomi ved BI strøk da de gikk opp til skriftlig eksamen i matematikk før jul. Nå får de gå opp på nytt, men det koster dem en snau tusenlapp.

Bildet er tatt fra lokalene i Nydalen i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen

 • Johnny Gimmestad

Det ble ramaskrik blant de vordende siviløkonomene på Handelshøyskolen BI i Nydalen, da resultatene fra eksamen i matematikk forelå rett etter årsskiftet.

Av 270 studenter som gikk opp til eksamen, var strykprosent på 49,8%.

— Strykprosenten på akkurat denne eksamen har vært uvanlig høy målt mot tidligere eksamener i samme kurs, vedgår studierektor Marianne Schei ved BI i en epost.

Ekstraordinært tiltak

Og hun fortsetter:

Les også

- Det lett å bli lat og tiltaksløs

— Siden studentene er avhengig av ståkarakter og et godt snitt på sine eksamener for å kunne søke om utveksling, mentorprogram og internship, har BI denne gangen bestemt å gi studentene tilbud om en ny utsatt eksamen i dette kurset. Dette er et ekstraordinært tiltak, siden det ikke er avdekket formell feil på eksamen eller under sensur.Den utsatte eksamenene går av stabelen kommende mandag og tirsdag.

Etter hva Aftenposten kjenner til har studentene selv engasjert seg for å få en ny sjanse. Det er også blitt stilt spørsmål ved prosessen bak, når en slik oppgave kan slippe gjennom skolens eget godkjenningssystem.

Har du jobb-tips? Send oss en e-post!

- Det har vært noe med eksamen

— Hvordan har kvalitetssikringen av oppgaven vært, Schei?

— Studentresultatene indikerer at det har vært noe med eksamen som har gitt et uventet høyt antall stryk på denne eksamen, vedgår hun, men tilføyer:

— Kvalitetssikringen fulgte vanlige prosedyrer med ekstern kontrollør av eksamensoppgaven. Eksamenen ligger innenfor pensum og var i utgangspunktet regnet for å være representativ som eksamen i kurset.

- Hvor vanlig er det å gi studentene en ny eksamen fordi mange styrker?

— Dette er et ekstraordinært tiltak for en ekstraordinær situasjon. Ny eksamen arrangeres unntaksvis og kun når det avdekkes formelle feil på eksamen som kan ha hatt betydning for studentenes prestasjon eller bedømmelse av denne og som ikke kan kompenseres på annet vis.

Må punge ut

Den matteeksamen det her er snakk om er delt opp i to deler; hovedeksamen som teller 80 prosent og flervalg som teller 20 prosent.

Det var hovedeksamen som fikk uvanlig mye stryk.

Den koster det studentene 888 kroner å gjennomføre, og det er ikke aktuelt fra BI å droppe eksamensavgiften. Dermed betyr det at skolen faktisk tjener penger på at en uvanlig stor andel av studentene strøk.

 1. Les også

  - Mye slurv med CV-en

 2. Les også

  Nerdene tar hevn og sikrer drømmejobben

 3. Les også

  Fikk drømmejobben gjennom gratisarbeid

 4. Les også

  Northug skal få svenskearbeidstagere opp av sofaen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Staten brukte ti millioner på mattekurs. På enkelte skoler strøk over 90 prosent.

 2. NORGE

  1121 studenter tok eksamen. Ingen strøk. NTNU kjenner ikke til at det har skjedd før eksamen ble «korona-tilpasset».

 3. DEBATT

  Nesten 19 av 20 lærerstudenter strøk ikke på matteeksamen | Sigrid Josefine Holtvedt

 4. NORGE

  Fire av ti lærerstudenter strøk på matteeksamen

 5. NORGE

  To av tre strøk på forkurs i matematikk

 6. NORGE

  Lærerstudenter får ta ny matteeksamen