Norge

Byrådsforhandlingene trekker ut

Høyre, KrF og Venstre forhandler på Hotel Bristol. Her er blant annet KrFs Aud Kvalbein (lengst t.v.), byrådsleder Stian Berger Røsland (i midten) og Venstres gruppeleder Ola Elvesteuen (nr. 3 fra høyre).

Oslos variant av Soria Moria-erklæringen blir neppe klar denne uken heller.

  • Jørgen Svarstad

Les også:

Den rødgrønne regjeringen har Soria-Moria-erklæringen. I Oslo jobber de borgerlige partiene nå med sin variant. Byrådsforhandlingene mellom Høyre, Venstre og KrF har pågått i to og en halv uke. I kjelleren på Hotel Bristol, bortgjent i et lite møterom skjult bak glassdører, sitter tolv personer fra de tre partiene i intense diskusjoner om formuleringer.

— Vi satser på å bli ferdige denne uken, sa dagens byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Aften på mandag.

Men slik gikk det ikke.

God stemning

— Det er god stemning, men det er fortsatt områder vi ikke er enige om. Det er for tidlig å si når vi vil være ferdig. Jeg vil i hvert fall tro at det vil ta noen dager til vi er i mål. Sånne prosesser vanskelig gi et eksakt sluttidspunkt for, og det er ikke mulig i dette tilfellet heller, sier sier Eirik Lae Solberg, gruppeleder og forhandler for Høyre i Oslo til til Aftenposten.no nå.

Frp valgte som kjent å gå ut av byrådet, etter åtte års samarbeid med Høyre, fordi Frp ikke ville støtte Lambda-prosjektet i Bjørvika. Da fridde Høyre til KrF og Venstre.

— Det er mange ting det skal forhandles om og som skal på plass samtidig, konstituering av bystyret, byrådserklæringen og byrådet, sier Venstre-forhandler og -gruppeleder Ola Elvestuen til Aftenposten.no.

- Hvordan synes du det går?

— Dette er tre partier som kjenner hverandre godt gjennom mange års budsjettforhandlinger. Vi er godt kjent med posisjonene. Det er forhandlinger som vi kjenner igjen. Vi er klart innstilt på å komme til enighet, sier han.

Han vil ikke si hvilke saker det er størst uenighet om, men etter det Aftenposten.no kjenner til dreier det seg blant annet om byuvikling, frivillighet, ruspolitikk og skjenkepolitikk. Dette er er områder uenigheten i stor grad er kjent igjennom media.

Får Venstre miljøbyråden?

Blant annet har KrF uttalt at de ønsker innskrenke skjenketiden til kl. 02 om natten. Ingen vil heller si noe om forhandlingene om posisjoner. Men tidligere har det kommet frem at KrF og at Venstres ønsker seg eldrebyråden og at Venstres Ola Elvestuen er en sterk kandidat til posten som miljø- og samferdselsbyråd. Byråd Stian Berger Røsland har uttalt til Aften at det å bygge en politisk plattform for et nytt byrådssamarbeid er noe av det vanskeligste han har gjort hittil.

— For det handler ikke om en enkeltsak. Det angår alle politikkområder, og i tillegg personer og posisjoner. Vi er fire partier som skal samarbeide, og i tillegg skal vi ta hensyn til Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne i fordelingen av verv, sa Røsland til Aften på mandag.

Les også

  1. – Elvestuen kan bli miljøbyråd i Oslo

  2. Høyre inviterer Venstre og KrF til byrådsforhandlinger

  3. - Samarbeidet ryker

  4. Høyre vil gå videre med Frp i Oslo