Märthas sjaman-kjæreste sier han kan snu atomer

I et videoopptak sier prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, sjamanen Durek Verrett, at han kan snu atomer og bokstavelig talt redusere alder. «Sludder» og «bullshit» er svaret fra fysikkforskere.

Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun har funnet kjærligheten med sjamanen Durek, også kjent som Durek Verrett eller Derek Verrett.

– Sjamanisme handler om fysiologi, kinesiologi, antropologi og sosiologi. Når vi starter, da starter vi som veldig unge. Jeg ble valgt da jeg var fem år gammel, sier sjamanen i intervjuet som VG har funnet frem.

– Det som skjer i sjamanisme, er at vi faktisk har evnen som gir oss tilgang til atomene. Vi kan rotere kjernen i atomene, i tillegg til elektronene i atomene, som bokstavelig talt reduserer alder. Det er virkelig kraftige saker, sier han i intervjuet med amerikanske Focus TV Network som streamer talkshowene sine.

Men fysikere avkrefter på vitenskapelig grunnlag at dette er mulig.

– Det er sludder. Det finnes ingen holdepunkt for det han sier, skriver fysikkprofessor Alex Hansen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i en tekstmelding til Aftenposten.

– Det han påstår er 100 prosent bullshit, sier Sunniva Rose, som har doktorgrad i kjerne- og energifysikk ved Universitetet i Oslo (UiO).

– I et avansert kjernefysisk laboratorium kan man påvirke elektroner og atomkjerner med ekstremt sterke magneter. Med mindre sjamanen er kjernefysiker på si, så kan han ikke gjøre noe med elektronene eller atomkjernen, sier hun.

Les også

Prinsesse Märtha Louise må selvfølgelig få være kjæreste med hvem hun vil. Problemet er et kommersielt samarbeid med en sjaman. | Ingeborg Senneset

Ny kjæreste

Søndag ble det kjent at prinsesse Märtha Louise er kjæreste med sjamanen Durek Verrett. Det er tre år siden det ble kjent at prinsessen og Ari Behn skulle skilles.

Prinsessens amerikanske kjæreste bor og jobber i Los Angeles. Han er markedsført som kjendisenes sjaman, og nå skal han ha en rekke forestillinger og offentlige workshops sammen med Märtha Louise i København (19. mai), Stavanger (20. mai), Tromsø (21. mai), Oslo (22. mai) og Fredrikstad (23. mai).

Sjamanen Durek og aktiviteten hans er omstridt. Blant annet har opptredenen i Stavanger som skal være i St. Petri-kirken, skapt reaksjoner for at kirken åpner for nyreligiøsitet i kirken.

Ønsker sjamanen velkommen til Institutt for Fysikk

Trond Enger, generalsekretær i Humanetisk Forbund.

– Alle i Norge kan få tro på hva de vil. Når man derimot kler sin tro i en vitenskapelig kappe, har vi en god tradisjon i Norge for å avkle slike påstander, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Det Enger ikke setter pris på, er sammenblandingen av vitenskap og tro. Her mener han alternativbransjen går for langt.

– Jeg vil ønske sjamanen velkommen til Institutt for Fysikk for å bevise sine påstander. De fleste i Norge tror nok like lite på at man kan snu atomer, som jeg tror på eventyret om at prinsesser kan kysse en frosk og få en prins, avslutter Enger.

Slottet vil ikke svare

Aftenposten har prøvd å få en kommentar fra Slottet om prinsesse Märthas forhold til sjamanen, og om prinsessen nå bekjenner seg til trosretningen sjamanisme.

– Spørsmål om Prinsessens næringsvirksomhet må rettes til Prinsessens personlige assistent. Når det gjelder spørsmålene av personlig karakter – så tillegger det ikke Det kongelige hoff å besvare disse, sier Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet.

Ukjent hvor mye de vil tjene på felles turné

– Billettsalget til den planlagte turneen til prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett har gått bra hele tiden, melder Carina Scheele Carlsen, prinsessens personlige assistent.

Foredraget er utsolgt i Fredrikstad, i Oslo er det nesten utsolgt og i Stavanger går også billettsalget bra.

– Jeg har ikke tall på om nyheten om forholdet har påvirket billettsalget, men det har jo skapt mye oppmerksomhet, så det kan jo føre til at flere blir oppmerksom på det, sier Scheele Carlsen.

Turneen arrangeres av prinsesse Märtha Louise, sjamanen Durek Verrett og Carina Scheele Carlsen. Hva som blir det endelige honoraret til deltagerne, er ikke klart.

– Det er ikke slik at jeg har avtalt et honorar med de to. Det er mange utgifter forbundet med en slik turne, så resultatet til slutt har jeg ikke tall på nå.

På spørsmål om prinsesse Märtha Louise bekjenner seg til trosretningen sjamanisme, svarer Scheele Carlsen at prinsessen ikke ser på det som en religion.

– Hun er fortsatt medlem i Den norske kirke, og slik jeg forstår det, ser hun ikke på sjamanisme som en egen trosretning.