Norge

SV-opprør mot Libya-bombing

Hordaland SV og Sosialistisk Ungdom krever at Norge trekker seg fra militæroperasjonen i Libya. Til helgen må partiet igjen ta stilling.

Etter flere uker med bombing krever nå SVs mektige fylkeslag Hordaland at Norge trekker seg fra operasjonen. Laget får støtte fra Sosialistisk Ungdom. Her forsvarsminister Grete Faremo på besøk hos den norske styrken på Kreta. FORSVARET

 • Berit Strøyer Aalborg
 • Christiane Christiane Jordheim Larsen

Les også:

FN-resolusjonens målsetting om å forsvare sivile i Libya er brutt. Det mener Hordaland SV.

Etter flere uker med bombing krever nå SVs mektige fylkeslag Hordaland at Norge trekker seg fra operasjonen. Laget får støtte fra Sosialistisk Ungdom.

Det betyr at SV må ta en ny diskusjon om Norges deltagelse i militæraksjonen i Libya. Fredag og lørdag møtes partiets landsstyre, og Hordaland SV har sendt inn et offisielt forslag til debatt. Landsstyret er partiets høyeste organ mellom landsmøtene.

Krever diplomatisk løsning

— SVs landsstyre kan ikke lenger se at FN-resolusjonens målsettinger oppfylles, skriver Hordaland SV i sitt forslag til landsstyreuttalelse, og fortsetter:

— Norge bør derfor ikke lenger delta militært i konflikten og bør i stedet ytre seg kritisk mot all voldsbruk som ikke utelukkende og direkte bidrar til å beskytte sivilbefolkningen.

Til gjengjeld bør Norge stille opp under politisk humanitært, mener forslagsstillerne.

Har ikke støttet å felle regimet

Drøye fem uker er gått siden SV sist diskuterte situasjonen i Libya. Under partiets landsmøte ble det vedtatt å støtte FN-resolusjonen og norsk deltagelse i den militære operasjonen.

Samtidig vedtok SV at deltagelsen kontinuerlig må "vurderes ut fra om FN-resolusjonens målsetninger oppfylles. Dersom dette ikke skjer, må det militære oppdraget revurderes".

Hordaland SV mener altså at FN-resolusjonen nå er brutt.

— Landsstyret i SV ser at flere forhold har endret seg i en retning som gir grunn til sterk uro, skriver fylkeslaget, som peker på at "støtten fra den arabiske liga er svekket" og at "USA, Frankrike og Storbritannia er nå klare på at regimeendring er målet".

-Norge burde ikke bidratt

Mange fylkeslag i SV har foreløpig ikke rukket å diskutere forslaget om uttrekking. Men Hordaland SV kan få støtte fra flere fylker, samt Sosialistisk Ungdom (SU).

-Hordalands uttalelse ligner veldig på en vi har jobbet med i Vestfold. Så uten at jeg skal gå for detaljert inn i dette, går vi også i den retning, sier Lars Egeland, leder i Vestfold SV.

SU-leder Olav Magnus Linge mener Norge må trekke seg ut, men understreker at han ikke har lest forslaget som ligger til behandling.

— Jeg har vært kritisk til krigen hele veien. Jeg mener Norge ikke burde bidratt, selv om det var gode grunner til at FN vedtok resolusjonen.

Han understreker at han ikke prinsipielt er imot bruk av militær makt i slike tilfeller, men han mener det var for uavklart hva som var intensjonene med den militære operasjonen i Libya.

-Noen hadde regimeskifte som mål. Det er klart i strid med FNs intensjon, sier Linge.

Skepsisen sprer seg

Christian Haugen, leder i Hedmark SV, har ikke diskutert saken i sitt fylkeslag og ikke tatt endelig stilling, men sier at han i utgangspunktet er skeptisk til engasjementet.

–Nå går det sivile liv. Jeg opplever at det føres en dobbeltkommunikasjon. På den ene siden sier en at en ikke skal gå etter Gadafi, på den andre siden bomber en farlig nært. Man kan stille seg spørsmål om hvem som gir ordre om dagen.

Ser fare ved å trekke seg ut

Hans Olav Lahlum, leder i Oppland SV, går ikke inn for uttrekking i dag, men er åpen for at situasjonen kan utvikle seg i løpet av kort tid. Han mener dilemmaene ved krigen i Libya er blitt forsterket siden SV sist diskuterte norsk militærdeltagelse.

–Jeg er betenkt over en del ting som har kommet, blant annet uttalelser fra Sarkozy og bombing av sønnen til Gadafi. En kan begynne å stille seg spørsmålet om noen har agendaer ut over å beskytte sivile. Men krigen har også bekreftet at det forelå en reell trussel mot sivilbefolkningen dersom man ikke hadde grepet inn. Mye tyder på at dersom man bryter flyforbudssonen og trekker seg ut, vil Gadafi fortsatt være overlegen, sier han.

 1. Les også

  Gadafis sønn begravet i Libya

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

 2. NORGE

  Libya-rapporten: Norske myndigheter manglet kunnskap om situasjonen

 3. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 4. NORGE

  Navarsete sier Stoltenberg presset Sp til å godta Libya-krigen: - Totalt uforsvarlig

 5. NORGE

  Norge slapp nesten 600 bomber over Libya i 2011 – nå skal innsatsen granskes

 6. KRONIKK

  Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares før Norge kan legge Libya-krigen bak seg