Norge

Siste gudstjeneste i Vålerenga kirke

Det er ventet full kirke og stinn brakke på Vålerenga Vertshus, når Einar Gelius en siste gang holder preken som sogneprest i Vålerenga kirke.

Einar Gelius presenterte den omtalte boken "Sex i Bibelen" på prestegården til Vålerenga kirke i november 2010. Dette var også det siste han rakk som sogneprest i Vålerenga kirke før han gikk av.
  • Linda Johnsen Ørstavik

Søndag 22. mai klokken 11, er det avskjedsgudstjeneste for den mye omtalte sognepresten i Vålerenga kirke.

Den populære og omdiskuterte Einar Gelius har flere ganger måttet krype til korset. Etter at han ga ut boken «Sex i Bibelen» i fjor fikk biskop Ole Christian Kvarme nok, og Gelius sa opp stillingen sin etter et ekstraordinært møte i bispedømmet i november 2011.

Til sammen har han vært 16 år i menigheten på Vålerenga. Og selv om presten måtte gå på dagen, så har han fått lov til å holde gudstjeneste i kirken en siste gang.

— Det blir vemodig, trist og veldig sterkt, sier Einar Gelius til Aftenposten.no.

Sang og musikk

Gelius forteller at det er Jesu avskjedstale til sine disipler fra Johannes' evangelium som vil leses opp.

Det er ventet å bli en gudstjeneste med mye sang og musikk. Blant annet kommer Vålerenga Janitsjar, Vålerenga Vocalis og Trond Ingebretsen, hjernen bak Vålerengas nasjonalsang «Vålerenga kjerke». Dansebanddronningen Jenny Jensen stiller også, ifølge Vålerenga menighets hjemmesider.

Den tidligere sognepresten forteller at han synes det er vemodig og trist å tenke på at dette er hans siste gudstjeneste, og at det kommer til å bli en veldig sterk opplevelse.

— Dette har vært arbeidsplassen min i 16 år, og det er klart at det er mange forskjellige følelser involvert når man skal ta avskjed med stedet hvor man har tilbrakt en tredjedel av sitt liv, sier han.

Einar Gelius har hatt et meget nært forhold til sin menighet. Her foran kirken i hans hjerte, Vålerenga kirke. FOTO:GABRIELLE GRAATRUD.

Takker for all støtte

Gelius forteller at det mest fantastiske i den vanskelige tiden har vært alle gode ord og støtte som han har fått.

— Jeg får fremdeles e-post, brev, sms og telefoner fra folk med støttende ord og oppmuntring. Selv om jeg selv ikke har følt det slik, så er det tydelig at jeg har berørt mange og betydd mye for mange gjennom disse årene. Det varmer, sier Gelius.

Einar Gelius forteller at han ikke har fått tenkt så mye på akkurat hva han skal si ennå, men at han har en klar formening.

— Jeg kommer til å si mye om hva som har vært viktig for meg disse årene, og ikke minst hva troen min har betydd, sier han.

Mobilisering i nærområdet

Tross bråk og kontroverser, så er det svært mange som har trykket den utradisjonelle sognepresten til sitt hjerte. Nærmiljøet på Vålerenga i Oslo er intet unntak.

- Det kommer til å bli «full kjerke», og mange fra området som vanligvis ikke går i kirken på søndager, kommer til å møte opp for å vise sin støtte, sier Espen Knutsen, krovert på Vålerenga vertshus.

Gelius har massiv støtte i nærmiljøet, og de har ikke glemt han. Gelius har et godt forhold til vertshuset, og valgte å avslutte en hektisk dag med bekjente på Vålerenga Vertshus rett etter at han sa opp sin stilling som sogneprest i Vålerenga menighet. FOTO:ALEKSANDER ANDERSEN/SCANPIX.

Han forteller at det kommer til å bli en stor uoffisiell markering på vertshuset etter gudstjenesten søndag, og at Gelius vil hedres der.

— Gjester og folk i nærområdet har holdt på i ukevis med å samle inn penger til denne dagen. Gave er kjøpt, og den vil overrekkes til Gelius på et stappfullt vertshus etter gudstjenesten, sier Knutsen.

Gelius har huset både Klanen og laget i sitt hjerte, Vålerenga Fotball, sine årsmøter i kirken før klubben fikk eget klubbhus.

Ikke som andre prester

Den tidligere Vålerenga-presten har mange ganger vist at han ikke er som alle andre prester. Han har viet folk i telefonkiosk, danset oppover kirkegulvet med «Baluba-Synnøve Svabø», og invitert Stein Erik Hagen til å snakke om grådighetskultur i Vålerenga kirke.

I tillegg har han invitert en rekke kjendiser som Kristin Halvorsen, Jan Petersen, Valgerd Svarstad Haugland, Jens Stoltenberg, Petter Nome, Børge Brende og blomsterhandler Finn Schjøll til å tale i kirken.

Gelius har også vært statssekretær, og i 2001 fikk han kraftig refs fra Sylvia Brustad etter sine uttalelser om kongehuset. At han foreslo at kirker som sto tomme kunne gjøres om til moskeer, var heller ikke populært hos daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hans «folkelige image» har ikke alltid falt i smak hos alle, og bråk ble det også da han på et julebord i 2006 gjorde en avtale med missegeneral Geir Hamnes om å sitte i juryen som plukker ut Norges representant til Miss Universe-kåringen.

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, satte til slutt en stopper for Sogneprest Einar Gelius sine mange påfunn. FOTO:ALEKSANDER ANDERSEN/SCANPIX.

Mange reagerte også på hans åpenhet overfor journalister, men det var altså sex— boken basert på Bibelen som ble den endelige spikeren i kisten for Gelius.

Forfatter og programleder

Nå satser Gelius på forfatterskapet igjen, og kommer i neste måned med en ny bok utgitt av Juritzen Forlag, som også sto for den forrige boken som sannsynligvis førte til hans avgang.

I boken skal han fortelle historien om hva som egentlig skjedde under kontroversene om “Sex i Bibelen”.

Gelius blir også foredragsholder og programleder i P4.

Les også

  1. Her er Gelius' «synderegister»

  2. – Einar Gelius har søkt permisjon

  3. - Kirken vil sparke Einar Gelius

  4. - Finnes ikke mer folkelig prest