Mattilsynet: Det er ingen hunder som skal være ute hele tiden

Mange hundeeiere følger dyrevelferdsloven når de lar hundene bo ute. Det viser ny rapport.

Mattilsynet har laget en rapport om hunder som er mye utendørs og bor utendørs. Det er få hunder som er egnet til det.

Mattilsynet har besøkt 453 hundehold over hele landet.

I rapporten om dyrevelferd for hunder konkluderer de blant annet med at de fleste trekkhund-holdere overholder regelverket godt.

– Det var eiere som hadde flere hunder, men ikke over 11 i antall, som hadde flest lovbrudd i hundeholdet. Rapporten gir oss et godt grunnlag for tilsyn med denne typen hundehold i fremtiden, sier seksjonssjef for dyrevelferd Torunn Knævelsrud i Mattilsynet.

Flere fikk overtredelsesgebyr og blir fulgt opp. Inspektørene har vært innom 323 trekkhundehold, 19 hundehold uten registrert rase og 111 hundehold med gjeter,-jakt- og andre typer hunder.

Skal ha hundehus

Mattilsynet hadde denne gangen flest tilsyn med små hundehold, altså eiere som har fra en til 11 hunder. De sjekket både hundene og hvordan de bodde og hadde det.

– Også hunder som bor ute i hundegård eller er bundet opp med kjetting, skal ifølge dyrevelferdsloven ha et egnet hundehus. Å bo ute betyr heller ikke fullstendig utendørs, sier Knævelsrud.

Mange eiere har flere hunder. Det regnes som privat dyrehold, og det er ingen registreringsplikt.

Dette er et eksempel på en godt konstruert oppholdsplass. Huset er hevet opp fra bakken, det har flatt tak og en hevet plattform som hunden kan ligge på. Åpningen til huset er ikke for stor, og den er plassert til den ene siden. Slik får hunden et lunt innemiljø.
Et dårlig konstruert og vedlikeholdt hundehus gir ikke hunden beskyttelse mot vær og vind. Her har hunden heller ikke en komfortabel og varmeisolerende liggeplass.

Hadde mistanke om dårlig dyrevelferd

Bare 1 prosent av trekkhund-holdene hadde regelbrudd, mens 18 prosent av de andre hundeholdene hadde regelbrudd.

Men mens trekkhund-gruppen var tilfeldig valgt ut, var den andre gruppen valgt ut mer målrettet: Der det var mistanke om dårlig dyrevelferd, tilfeller Mattilsynet kjente fra før eller hadde fått bekymringsmelding om.

– Tallene mellom de to gruppene kan derfor ikke sammenlignes, sier Knævelsrud.

Hunder må ha lang nok kjetting

Under arbeidet med rapporten om utehunder oppdaget Mattilsynets inspektører hunder som satt i en hundegård på bare 1,8 m² Den korteste kjettingen de fant, var bare 0,5 meter.

– Dette er et klart brudd på dyrevelferdsloven, sier Torunn Knævelsrud.

Den nye loven dyrevelferdsloven (som kom i 2010), i motsetning til den forrige, inneholder ikke slike konkrete grenser.

Men i Mattilsynets veileder på området slås det fast at en hund som står bundet, skal kunne bevege seg i en full sirkel i 2 meters lengde ut fra festet. Det igjen tilsier minimum 12 m² areal.

Knævelsrud ser et behov for å oppdatere veilederen.

– Utendørs hundehold er krevende. Klimaet varierer, og hundene har ulike forutsetninger for å tåle kulde og dårlig vær. Ikke alle hunder som ser ut som polarhunder, er rene polarhunder med tykk pels, sier hun.

– Hver enkelt hund må vurderes, sier hun også

Knævelsrud understreker at det alltid er et krav om hundehus.

Les også

Sykehjemmet bruker hunder til å roe ned eldre med angst og uro

Mener noen kjøper hunder de har sett på TV

– Når folk har sett TV-serier som «Game of Thrones», merker vi pågangen for å få en husky, altså en hund med et ulvelignende utseende.

Det sier Line Løw, sportsfaglig leder i Norsk Siberian Husky Klubb og selv hundekjører.

Hun har 18 hunder. Noen trenes til løp innenfor mellomdistanse, 40 til 100 km pr. dag. Hun har et konkurransespann og et unghundspann og noen pensjonisthunder.

Når det er kjølig ute, lager Løw varm suppe til hundene hver dag, forteller hun.

Løw har lest Mattilsynets rapport og synes ikke avvikene i norsk hundehold er overraskende:

– Vi har heller ikke full oversikt over alt hundehold i klubben. Vi forsøker å følge opp alle. Vi håper at Mattilsynet skal komme med detaljerte veiledere om hvordan en hundegård med hundehus og uterom bør bygges opp og fungere, sier Løw.

Pass på pelsen

Hun forteller at Siberian husky-klubben bruker mye tid på hvordan hundeholdet kan forbedres.

– Det registreres mellom 350 og 400 nye Siberian huskyer hvert år, valper og importerte hunder, sier hun.

Løw understreker at hunder som bor utendørs om vinteren må ha fullverdig pels for å tåle det.

– Det er viktig at hunder som bor ute, har fullverdig pels, hvis de bor uten oppvarming. Dette er vesentlig å være oppmerksom på, når man kjøper en slik type hund, sier Line Løw.