Norge

Kommunelege: – Vi er skuffet og forbannet

Tor Inge Kristianslund skulle gjerne testet flere for koronasmitte, men det får han ikke lov til. Nå langer han ut mot myndighetens håndtering.

Tor Inge Kristianslund er kommuneoverlege i Etnedal. På eget initiativ har flere kommuneoverleger startet et samarbeid. Men de savner føringer sentralt.
  • Daniel Røed-Johansen
    Daniel Røed-Johansen
    Journalist

– De som virkelig står i skuddlinjen for dette viruset, er kommunelegene rundt om i kommunene, sier Tor Inge Kristianslund.

Som kommuneoverlege i Etnedal i Valdres opplever han at kommunene er overlatt til seg selv. Det handler om det han ser som manglende sentrale føringer, men også om testing og utstyr.

– Vi er skuffet og forbannet, fastslår Kristianslund overfor Aftenposten.

Skulle gjerne testet flere

Kristianslund målbærer kritikken som blant annet også har vært tema i Stortinget de siste dagene. Den dreier seg om rådene og tiltakene fra helsemyndighetene har vært tydelige nok, og om beredskapen har vært god nok.

Utover informasjon som kommuniseres ut offentlig, skjer kommuneoverlegenes kontakt med myndighetene gjennom fylkesberedskapsrådet. Dette tilhører fylkesmannen, som er statens representant i et fylke.

Ifølge Kristianslund har budskapet gjennom denne kontakten stort sett vært at kommunene må ordne opp selv. Dette gjelder for innkjøp av nødvendig utstyr for både beskyttelse og testing.

Til testingen trengs reagenser, altså et stoff som vanligvis brukes i slike tester for å påvise smitte. Dette har flere kommuner opplevd vanskeligheter med å kjøpe inn, forteller Kristianslund.

Selv rakk han å kjøpe inn noe. I dag har Etnedal og Sør-Aurdal, de to kommunene der han har ansvaret for testingen, 50 reagenser til rådighet.

Det holder for øyeblikket. Men han kan ikke teste ubegrenset. Beskjeden fra Folkehelseinstituttet (FHI) har vært at det kun er de som har oppholdt seg i et risikoområde og har symptomer, som skal testes.

– Beskjeden vi har fått, er at vi ikke kan teste andre på grunn av begrenset kapasitet og begrenset tilgang til testutstyr, sier Kristianslund.

FHI: Testaktiviteten øker

Kristianslund fastslår at flere ville blitt testet hos ham om kapasiteten hadde vært ubegrenset.

– Vi har måttet si nei til noen som jeg mener egentlig burde vært testet, sier han.

FHI-forsker Petter Elstrøm har overfor Aftenposten erkjent at «vi kan ikke teste alle». På en pressekonferanse onsdag kveld sa FHI-direktør imidlertid Camilla Stoltenberg at testaktiviteten nå er betydelig økt. Kriteriene for testing er utvidet, og testene kan gjøres ved stadig flere laboratorier i Norge, sa hun.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Har vært stille

Helsemyndighetene gikk tirsdag kveld ut med en anbefaling om at alle arrangementer med over 500 deltagere bør avlyses. Onsdag ble anbefalingen justert til forbud for innendørs arrangementer.

Kristianslund mener det kommer for sent. Han har savnet tydelige føringer på hvor listen for restriksjoner skal legges.

– Kommuneoverlegene i de ulike kommunene gjør mye bra arbeid og må ta utrolig tøffe beslutninger. Det skjer uten noen sentrale føringer eller hjelp. Det kom omsider litt informasjon om arrangementer, men frem til det har det vært helt tyst, sier Kristianslund.

Han har gitt uttrykk for noe av den samme kritikken til Avisa Valdres.

Under helsemyndighetenes pressekonferanse onsdag adresserte helsedirektør Bjørn Guldvog kritikken.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere kommuner og kommuneleger som har bedt om klarere råd. Derfor innfører vi nå forbud mot store arrangementer. Dette gjør vi også for å lette arbeidstrykket i kommunene, sa han.

Fylkesmannen i Innlandet, som omfatter Etnedal kommune, la onsdag ut det de beskriver som «et sett felles kjøreregler for Innlandet».

– Kjørereglene er påminnelser om hvordan folk flest skal oppføre seg, men har også punkter knyttet til skoler og arrangement, skriver de.

– Utilgivelig

Statsminister Erna Solberg ble i Stortinget utfordret om hvorfor Norge ikke har innført strengere tiltak for å begrense smittespredning.

Hun sa at rådene og kravene til norske kommuner vil bli tydeligere og sterkere ettersom dette utvikler seg, men at lokale forhold vil ha stor betydning i fasen vi er i nå.

– Vi har noen småkommuner som har mange syke, og vi har store kommuner som nesten ikke har noen syke. Da må det være et visst lokalt skjønn, utdypet hun overfor Aftenposten.

Kristianslund mener norske myndighetene «har vært på hæla» i håndteringen.

– Det er utilgivelig at de ikke har gitt mer støtte til oss som står ute i felten, sier kommuneoverlegen.

Han påpeker også at det er mange tusen hytter i området og er bekymret for neste måneds påsketrafikk.

– Hva tenker sentrale myndigheter om det? Vi kan ikke bruke de få testene vi har, på turister. Vi må bruke testene på dem som bor her.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Valdres