Bevæpnet mann kapret ambulanse i Oslo: Politiet skjøt flere skudd under vill biljakt

En 32 år gammel bevæpnet mann ledet politiet på en vill biljakt gjennom Oslos gater. Underveis forsøkte han å kjøre på fotgjengere, ifølge politiet.

Har du tips om saken? Send e-post til tips@aftenposten.no eller ring oss på 02286.

En bil havnet utenfor veien, og landet på taket ved Trondheimsveien. Kort tid etter kom en ambulanse til stedet.

Da kapret en 32 år gammel norsk mann ambulansen, og tok deretter med seg politi og ambulanser på en vill biljakt gjennom Oslos gater. På seg hadde han en skuddsikker vest. Han hadde også to våpen og «vesentlige mengder» narkotika.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag redegjorde politiet om saken.

Denne bilen havnet på taket ved Trondheimsveien. Det ble starten på en vill biljakt gjennom Oslos gater.

Forsøkte å kjøre på folk på fortauet

– Det som er særdeles alvorlig og beklagelig, er at gjerningsmannen bevisst har kjørt bilen opp på fortau for å ramme tilfeldige ofre, sier politiinspektør Johan Fredriksen.

Flere personer ble påkjørt, men ingen ble alvorlig skadet. Blant ofrene var to syv måneder gamle spedbarn, som lå i en barnevogn. De ble sendt til sykehus, men fikk kun lettere skader. Et eldre ektepar ble sendt til legevakten, også de med lettere skader. De tre personene som var i ambulansen som ble kapret, ble ikke fysisk skadet.

Her blir 32-åringen pågrepet. Det er synlige kulehull på sjåførsiden. Mannen har på seg det som ligner på en skuddsikker vest. Den hvite bilen tilhører et helseteam fra Oslo universitetssykehus, Ullevål, som på grunn av en øvelese befant seg i området og tok opp jakten på den kaprede ambulansen.

Politiet skjøt mot ambulansen

Underveis skjøt politiet flere skudd mot den kaprede ambulansen. På pressekonferansen understreket Fredriksen at de ikke skjøt mot gjerningspersonen, men forsøkte å treffe dekk og andre deler på bilen for å stanse den.

– Vi måtte stoppe denne galmannsferden raskest mulig, sier Fredriksen.

32-åringen som kapret ambulansen er foreløpig siktet for drapsforsøk. Han er også «godt kjent» av politiet fra tidligere.

En 25 år gammel kvinne, som skal ha vært i bilen som havnet på taket, var en kort periode på frifot. Hun ble også pågrepet i en politiaksjon i en butikk i Sandaker senter. Ifølge politiet har hun en tilknytning til den siktede mannen, men det er ukjent hvilken.

Politiet vil forsøke å avhøre de to i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Les også

Dette vet vi om gjerningsmannen: – Han har ingen høyreekstrem tilknytning

Her bærer politet ut en bevispose med det som ser ut som et våpen fra ambulansen som ble stanset på Torshov.

Fant maskinpistol, hagle og narkotika i ambulansen

Den ville jakten på ambulansen endte i Krebs gate på Torshov. Da kjørte både politiet og en bil fra ambulansetjenesten inn i den kaprede ambulansen. En annen bil fra ambulansetjenesten kunne spore den kaprede ambulansen ved hjelp av GPS.

Deretter ble gjerningsmannen omringet og dratt ut av ambulansen under den dramatiske pågripelsen.

I bilen fant politiet en «Uzi» maskinpistol, en hagle og det Fredriksen i politiet beskriver som «vesentlige mengder» narkotika.

Noe motiv er det foreløpig for tidlig å si noe om. På det nåværende tidspunktet er det ikke aktuelt å sikte noen av de involverte for terror, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid til NTB.

Elever ble låst inne i klasserommet

Omar Khatujev måtte hoppe unna da ambulansen kom, forteller han til Aftenposten.

– Jeg så ambulansen kjøre i høy fart rett mot meg. Jeg måtte gjøre en unnamanøver for å unngå kollisjon. Rett bak ambulansen kom en uniformert politibil. Jeg hørte flere skudd, sier Khatujev.

Omar Khatujev, som unngikk å bli påkjørt av den stjålne ambulansen.

– Etter kort tid kom jeg til stedet der ambulansen ble stanset, i Krebs gate, sier Khatujev.

Lilleborg skole ligger rett ved området på Torshov. Elever som befant seg i skolegården, ble sendt til klasserommene og alle dørene til byggene ble låst. Ingen barn fikk forlate skolen mens en politiaksjon ved Hegermanns plass fortsatt pågikk, opplyste skolen i en melding.