Norge

Kvinnen og mannen fra ambulansekapringen fengsles for fire uker

Mannen og kvinnen som er siktet etter ambulansekapringen i Oslo, fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

(OSLO/Aftenposten): Den siktede mannen (32) møtte ikke til fengslingsmøtet i Oslo tingrett, men er fengslet i fire uker. Kvinnen (25) fengsles i fire uker. Hun har anket.

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist
 • Helle Aarnes
  Journalist

Saken oppdateres

Siste: 32-åringen i ambulansesaken fengsles i fire uker torsdag kveld, men retten ilegger ham ikke isolasjon eller medieforbud. Dette begrunnes med at det ikke er nevneverdig fare for bevisforspillelse for den mest alvorlige delen av saken, som knyttes til kjøringen.

Den 25 år gamle kvinnen ble tidligere i ettermiddag fengslet for fire uker, to av disse med brev- og besøksforbud. Hun anker denne avgjørelsen til lagmannsretten.

32-åringen som er siktet etter ambulansekapringen på Torshov, møtte ikke til ettermiddagens fengslingsmøte i Oslo tingrett. At pressen var til stede, skal ha vært medvirkende til dette.

Han er fra før av siktet for flere saker. Det gjelder blant annet bæring av hagle og pistol, kjøring av bil i beruset tilstand, kjøring uten førerkort og heleri. Disse forholdene skal ha funnet sted i sommer.

Siktet for drapsforsøk, befatning med våpen og narkotika

Tingretten bestemte ved 17.20-tiden torsdag at rettsmøtet blir delvis lukket. Pressen får være til stede, men får referatforbud. En time senere kom avgjørelsen.

Mannen er siktet for drapsforsøk, befatning med våpen, og oppbevaring av narkotika, men erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Han forstår grunnlaget for fengslingsmøtet.

Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sier at han ikke har snakket med 32-åringen torsdag, fordi fengselet har vært fysisk avstengt. Han har kun snakket med sin klient én gang, i forbindelse med et kort avhør onsdag.

Sier ja til nye avhør

Politiet hadde bedt om fire uker med brev- og besøksforbud, to uker i isolasjon og medieforbud, for begge de siktede.

Den siktede mannen er villig til å stille til nye avhør, men først når forsvareren har fått innsyn i sakens dokumenter. Han har akseptert fengsling, men ikke isolasjon.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere relasjonen mellom 32-åringen og den 25 år gamle kvinnen. Hun er siktet for befatning med våpen.

Hun var tidligere også siktet for medvirkning til oppbevaring av narkotika, men forsvarer John Arild Aasen sier at siktelsen er endret til ikke lenger å omfatte narkotika. Han sier at hun har forklart seg bak lukkede dører.

Vill biljakt tirsdag

Tirsdag ble flere personer påkjørt av en kapret ambulanse. Politiet avfyrte skudd for å stanse ambulansen før den ville biljakten endte i en bygård i Krebs gate på Torshov.

Mens man ventet på kjennelsen om lukkede dører i Tinghuset, ble påtaleansvarlig Kirkhorn spurt om politiet opprettholder oppfatningen av at 32-åringen kjørte på folk med vilje.

– Vi har siktet vedkommende for drapsforsøk med bakgrunn i opplysningene vi har i saken. Vi bygger på handlingene etter at ambulansen ble kapret. Han kjørte fort i et bymiljø og var borti flere personer, svarte Kirkhorn.

På Aftenpostens spørsmål om politiet likevel har endret sin tilnærming til akkurat dette, svarte Kirkhorn at videre etterforskning vil avklare dette, og at politiet vil snakke med alle aktuelle vitner i forbindelse med kjøringen.

Kirkhorn ønsket ikke å kommentere hva slags narkotika 32-åringen hadde med seg, hvor mye det var snakk om og om det kunne være for eget bruk eller salg.

Utover at de to «ikke var helt ukjente for hverandre», ønsket politiadvokaten ikke å si noe om relasjonen mellom de to siktede.

Sier hun haiket

Fengslingsmøtet for den 25 år gamle kvinnen startet klokken 14. Hun var kledd i en enkel genser og virket rolig og oppmerksom.

Rett før fengslingsmøtet startet sa forsvareren at hverken siktede eller forsvareren forstår hvorfor hun er siktet.

– Hun var bare tilfeldig med i bilen, sa forsvareren, som sier hun bare haiket med 32-åringen.

Les også

Ambulansekapring i Oslo: – Han har ikke hatt noen intensjoner om å skade noen, sier 32-åringens forsvarer.

I en bygård i Krebs gate på Torshov endte ferden for ambulansekapreren. I ambulansen ble det funnet våpen og store mengder narkotika, ifølge politiet.

– Ville ikke skade noen

Mannen ble avhørt av politiet onsdag ettermiddag.

Han forsøkte, ifølge politiet, å kjøre på tilfeldige fotgjengere med den kaprede ambulansen. En kvinne med en barnevogn ble truffet av ambulansen, og et eldre ektepar måtte hoppe unna i siste liten for å unngå å bli truffet.

Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, sier at klienten ikke hadde til hensikt å skade noen.

– Hans eneste formål var å ikke bli pågrepet, sa forsvareren til VG onsdag.

Store bevæpnede politistyrker rykket ut til meldingene om en mann som hadde kapret en ambulanse tirsdag.

– Skrekkelig opplevelse

Ambulansen ble kapret etter å ha ankommet et ulykkessted, der en bil med den siktede hadde havnet på taket. Kvinnen var med i denne bilen, men løp så fra stedet.

– Hun erkjenner å ha vært involvert i ulykken, men for henne var det en skrekkelig opplevelse. Etter hennes oppfatning er hun slett ikke skyldig i det hun er siktet for, sa hennes forsvarer, advokat John Arild Aasen, til TV 2 tirsdag kveld.

Begge de pågrepne ble beskrevet som godt kjent av politiet fra tidligere saker. 32-åringen har fra tidligere en rekke dommer for befatning med narkotika og med våpen. Han er også dømt for grovt ran. Mannen var ute på prøve da ambulansen ble kapret.

Les mer om

 1. Våpen
 2. Narkotika