Norge

Fikk tips om i lik i leilighet - gjorde ingen ting

Kirkens Bymisjon fikk tips om at det lå en død mann i en av leilighetene deres, men gjorde ingen ting. Først en måned senere, da politiet tok seg inn i leiligheten, ble det parterte liket funnet.

Den døde ble funnet i et såkalt "tilpasset boligtilbud for rusmisbrukere" i Schandorffsgate 4 i Oslo. CORNELIUS POPPE / SCANPIX

 • Jørgen Svarstad

Aftenposten.no skrev tirsdagom 38-åringen som ble overført til psykisk helsevern for å ha drept en mann i 2010. Mannen hadde leilighet i Kirkens Bymisjons botilbud for mennesker med rus— og psykiske problemer i Schandorffs gate 4 i Oslo.

38-åringen parterte liket og dumpet ifølge ham selv likdeler fra Nesoddbåten.

Den 23. november 2010 møtte en mann opp på sentrum politistasjon og fortalte at det lå et lik i leiligheten. Det førte til at politiet aksjonerte.

Tipser ble ikke trodd

Men i rettssaken kom det frem at Kirkens Bymisjonens vakt i bygget hadde fått tips om den døde mannen én måned tidligere. Den 22. oktober henvendte en beboer seg til vakten og sa at det lå en død mann på rommet til den nå drapsdømte mannen. Personen ble ikke trodd. I Kirkens Bymisjons logg står det:

«Sier og at vi må låse oss inn på ( romnummer ) da det er en død person der. Vi velger ikke å feste tiltro til dette utsagnet da vi tror han sier dette i et forsøk på å få (...) i tale ved å bruke oss».

Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk, mener Kirkens Bymisjon må gå gjennom rutinene sine etter dette. De må ha tillit til brukerne sine, fastslår han.

Fordommer

— Det kan være vanskelig å ha en slik tillit, men det krever at man har rutiner på plass i utgangspunktet. Man må ha rutiner som sikrer at man tar meldinger fra brukerne på alvor, sier han og forteller en historie fra sitt liv.

— Jeg kjenner meg litt igjen i den holdningen. Jeg var på Akutten og inne på rommet var masse sølvkre, sånne små skadedyr, som krøp rundt på gulvet. Jeg fortalte det til de som jobbet der, og de holdt på å le seg i hjel. Det hadde sikkert kommet 300 før meg og fortalt om biller, og de tenkte at det var nok. Derfor må man ha rutiner for ikke å bli møtt med forutinntatte holdninger, sier Knutsen, som selv er tidligere rusmisbruker.

Bymisjonen: - For usannsynlig

Men Kirkens Bymisjon tar ikke selvkritikk.

— Ut fra det vi visste der og da, handlet mine medarbeidere etter beste skjønn. Når vi vet det vi vet i dag, med den tragiske episoden, er det en annen situasjon. Dette er et sted der det bor mange med rusavhengighet og psykiske lidelser, og det er et sted man fra tid til annen får spesielle og dramatiske meldinger. Denne meldingen ble oppfattet som for usannsynlig til å være sann. Dette er erfarne mennesker som har vurdert det ut fra beste skjønn, sier avdelingsdirektør Oddrun Remvik i Kirkens Bymisjon.

- Pleier dere å få mange slike meldinger?

— Nei, men det var rett og slett for usannsynlig til å være sant.

- Burde dere ikke undersøkt en melding om noe så alvorlig?

— Det ble ikke gjort noe der og da. Man kan ha mange tanker om hva man burde gjort når vi vet det vi vet i dag, men det ble ikke gjort. Det ble gjort et skjønn.

Fattet ikke mistanke

Botilbudet til Kirkens Bymisjon består av 11 leiligheter. Beboerne har tilnærmet vanlige leiekontrakter, slik at leilighetene respekteres som beboernes egne områder.

Det er alltid minst én person fra Bymisjonen på vakt.

Personalet har ifølge dommen fra Oslo tingrett en viss kontroll med at det er et minimum av orden i leilighetene, men rydding skjer etter avtale med hver enkelt beboer.

— Vi går ikke inn i en leilighet med mindre den som bor der tillater det, eller hvis det er mistanke om at det er noe galt i leiligheten. Denne beboeren så vi jevnlig at gikk ut og inn, så det var ikke mistanke om at det var noe galt i leiligheten, sier Remvik.

Hun sier at loggen fra vakten ble gitt til daglig leder på institusjonen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Person omkom i balkongbrann på Ammerud i Oslo

 2. NORGE

  Ble drept og partert etter krangel om noen gram hasj

 3. NORGE

  Kriserammede Vallerhjemmet: Smittet beboer lå i egen urin. Brukt, medisinsk utstyr og forurenset avfall lå fremme på rommet.

 4. NORGE

  Horten kommune varsler full gjennomgang av omsorgsboliger etter dødsbrann og Aftenposten-avsløring

 5. OSLOBY

  To personer lå døde i kommunal bolig. Naboer prøvde å varsle: – De sa det ikke var deres ansvar

 6. NORGE

  Dobbeldrapet i Kirkenes: Hun ville ut av ekteskapet og flytte til krisesenter