Norge

Mye blir annerledes for over 100.000 muslimer fra fredag

Det blir hverken store samlinger ved solnedgang eller bønn i moskeen ved midnatt når over 100.000 muslimer i Norge innleder fastemåneden ramadan.

Mangfoldsbyråden Omar Samy Gamal (til venstre) og Arshad Jamil er klare for en annerledes ramadan i 2020. I likhet med andre moskeer vil også moskeen til Islamic Cultural Centre i bakgrunnen forbli stengt på grunn av korona.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

I 30 dager fra fredag skal muslimer hverken spise eller drikke fra daggry til solnedgang, noen som tilsvarer cirka 17 timer. Fasten er nemlig obligatorisk for alle muslimer, men det finnes noen unntak (se fakta).

Til gjengjeld samles ofte flere familier for å spise noe ekstra godt på kvelden. Mange storfamilier har tradisjoner som de har fulgt i årevis, men på grunn av korona må disse vike i år.

– Hvert år er hele storfamilien på 30–35 personer samlet ved solnedgang første dagen i ramadan. Og så besøker vi andre familier i løpet av måneden, men i år må vi forholde oss til korona. Derfor kan vi ha besøk av maks fem personer, sier Ayse Tanatar.

Mens andre står i kø på Grønland, har Ayse Tanatar unnagjort handlingen. Fra fredag skal hun faste. Tanatar innser at årets ramadan blir ganske annerledes enn det hun og storfamilien er vant til, særlig når det gjelder det sosiale de forbinder med ramadan.

Hun er på handletur på Grønland. Allerede ved 11-tiden onsdag har køen utenfor kjøttbutikken begynt å vokse.

Les også

Går det an å ha bystyremøte over nettet? Slik gikk det da 59 representanter forsøkte.

På grunn av korona er det køordning også hos grønnsakshandleren på andre siden. De handlende holder god avstand og haster av gårde etter å ha handlet.

– Hos oss voksne blir det lettere å tilpasse oss de nye reglene i årets ramadan. Jeg tror at for barna blir det vanskeligere å forstå i starten. Mange har gledet seg til samlingene i ramadan, sier Tanatar.

I forbindelse med ramadan arrangerer de fleste moskeene i Norge en utvidet kveldsbønn som varer til midnatt. Tanatar har deltatt i denne bønnen, men forstår at i år må hun og andre troende be hjemme.

Les også

Taxisjåfør Mohammed Egeh havnet på intensiven etter å ha blitt smittet av korona. Yrke pekes ut som smitteårsak i det norsksomaliske miljøet.

– Jeg faster, men må innrømme at det ikke er lett ettersom dagene er veldig lange. Det er likevel lettere nå enn for noen år siden da ramadan var midt på sommeren, sier Omar Samy Gamal (SV), byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold.

Nå har muslimske organisasjoner kommet med konkrete råd for dem som skal faste. Byråden oppfordrer alle til å fortsette å følge disse og kommunens koronaråd (byvettregler) også i ramadan.

– Noe av gleden med ramadan er at man møtes og spiser sammen på kvelden. For min del blir det færre besøk av søsken. Det blir også færre besøk til foreldrene mine i år. Det blir mest kontakt med venner og familie på telefon og Skype, sier byråden, som har røtter i Egypt.

Han råder de fastende til å bruke mer tid til selvrefleksjon i år.

– Faste handler om å kjenne hvordan det er å gå sulten, og hvordan det er å ikke ha tilgang til rent vann. Som byråd for sosiale tjenester og arbeid er dette nyttig refleksjon for meg. På grunn av korona vil flere få det tøffere fremover, det bekymrer meg. Vi bør tenke på dem som er rundt oss. Hvis vi kan hjelpe dem, så bør vi trå til, sier Gamal.

Byråden oppfordrer moskeer og andre muslimer som tidligere har pleid å servere mat ved solnedgang, til å gi mat til Fattighuset og andre organisasjoner som hjelper folk under koronakrisen.

Les også

Bare ett av syv norske koronaofre døde på en intensivavdeling

– Intensivkurs på 30 dager

Arshad Jamil, prosjektansvarlig i Muslimsk Dialognettverk (MDN), som har flere av de største moskeene som medlemmer, håper at årets ramadan skal få flere til å bli et enda bedre menneske.

– Mange har hjemmekontor for tiden. Jeg tror at flere får tid til å være sammen med sin egen familie under årets ramadan. Ramadan er et intensivkurs på 30 dager til å bli et bedre menneske. Vi oppfordrer alle til å bruke den tiden til akkurat det. Og så kan man tenke på dem som ikke har det så bra, sier Jamil.

Også Jamil og Abdirahman Diriye, leder i Islamsk Råd Norge, oppfordrer muslimene til å bruke mer tid på selvrefleksjon.

Mange muslimer, som er vant til å bryte fasten i en moské og spise der, må i år gjøre det hjemme. I enkelte moskeer har over 200 personer vært til stede ved solnedgang for å spise og be. Ved større markeringer kan over 500 være samlet til kveldsmat.

– Moskeene har vært viktige samlingspunkter for mange under ramadan, særlig for dem som bor alene. For denne gruppen blir det ekstra utfordrende i ramadan. Ramadan handler ikke bare om å være sulten og tørst, det handler også om fellesskap, samhold og ikke minst selvrefleksjon, sier Diriye.

Abdirahman Diriye (til høyre) fra Islamsk Råd Norge og Arshad Jamil fra MDN representerer moskeer med nesten 100.000 norske muslimer som medlemmer.

IRN har 34 medlemsorganisasjoner med tilsammen 70.000 medlemmer. Nå oppfordrer både MDN og IRN at alle tar smittevernreglene på alvor også i ramadan.

– Det er ingen tvil om at mange muslimer ønsker å forbedre sin relasjon til sine medmennesker og sin Gud ekstra i ramadan. Det er ingenting i veien for at de kan be hjemme med familien, understreker Jamil.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Folkehelseinstituttet
  3. Islam
  4. Ramadan