Norge

På denne nettsiden kan du kreve at kommunestyret skal ta opp saken din

Dersom 300 i kommunen din skriver under på forslaget, er kommunestyret nødt å ta opp saken din.

minsak-red-6gBuKwo3yW.jpg

 • Arild Færaas

Kommunal— og regionaldepartementet har lansert den nye siden minsak.no hvor du kan foreslå saker for ditt lokale kommunestyre eller fylkesting.

Dersom du får underskrift fra minst 300 personer i din kommune (eller minst to prosent i kommuner med færre enn 15.000 innbyggere) skal kommunestyret vurdere saken din innen seks eller tolv måneder (avhengig av hvilken type sak det er). Det samme gjelder i norske fylkesting, men da må minst 500 skrive under på saken din.

Det har siden 2003 vært slik at om du får så mange underskrifter, skal kommunestyret ta opp saken. Men ordningen har vært lite brukt.

Les også

SV vil la deg foreslå lover på nettet

Kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete sier en pressemelding at hun håper den nye nettsiden skal bidra til å gjøre noe med det.- Vi har tatt et nytt steg for å bruke moderne teknologi til å utvikle lokaldemokratiet. Folk kan lettere fremme saker og ta hånd om interessene sine når vi legger til rette for å fremme innbyggerinitiativ på Internett, sier hun.

- Få initiativ til nå

Harald Baldersheim, professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på lokaldemokrati, forteller at det ikke har vært veldig vanlig med slike innbyggerinitiativ de ti første årene ordningen har vart.

- Det har vært relativt få, og flere kommunestyrer har vært restriktive med å slippe dem frem.

Professor Harald Baldersheim ved institutt for statsvitenskap. Foto: Universitetet i Oslo

En unntaksregel som er flittig brukt er nemlig at kommunestyret ikke ta opp en sak som allerede har vært oppe i samme valgperiode.— Den nye nettsiden er ganske sikkert en reaksjon på at den ordningen har vært lite i bruk, og et forsøk på å gjøre den mer tilgjengelig, fortsetter professor Baldersheim.

Men han tviler på at det vil bli en revolusjonerende økning antall innbyggerinitiativ i tiden fremover.

— Det er også slik at man på sosiale medier som Facebook i dag lett kan starte kampanjer uavhengig. Nøkkelen for å få flere initiativ ligger nok også i at den enkelte kommune gjør dette mer kjent. Om det blir et rykte på at de er åpne, vil det kunne bli en kultur for slike initiativ, sier Baldersheim.

Få som har lagt inn sin sak

Foreløpig er det ikke så mange som har lagt inn sin sak på minsak.no. I skrivende stund (tirsdag formiddag) er det bare syv saker som er kommet inn, og den som har fått flest underskrifter (14) handler om tuting og sikkerhet ved Nordby stasjon på Jessheim. Men den mangler 286 stemmer på at kommunestyret i Ullensaker må ta den opp.

Du har ett år på deg på å få nok underskrifter på minsak.no.

I en rapport fra 2010 som ble laget av Rokkan-senteret i Bergen og Norsk institutt for by- og regionsforskning, kommer det frem at ordningen er lite kjent. Bare tre prosent av de spurte i en meningsmåling kunne si hva ordningen innebar, og bare i en fjerdedel av norske kommuner hadde det blitt fremmet et slikt innbyggerinitiativ (mest vanlig i Oslo.)

I rapporten kommer det frem at det som regel er saker som vern av bygninger, grøntområder og samferdselsrelaterte temaer som er vanligst å ta opp.

Her kan du lese evalueringsrapporten om innbyggerinitiativ som ble laget i 2010.

 1. Les også

  Se til Island og lær!

 2. Les også

  Nå blir det «litt folkeavstemning» om OL

Relevante artikler

 1. SID

  Alle ungdomsråd burde få møte- og talerett i kommunestyret!

 2. SID

  Det sies hele tiden at vi er fremtiden, men vi er ikke bare fremtiden

 3. DEBATT

  Valgfriheten i kommunene ser ut til å ha stagnert under regjeringen Solberg | Anne Siri Koksrud Bekkelund

 4. KRONIKK

  Stortinget legger ut snublesteiner for kommunene. Her er tre råd.

 5. NORGE

  Sandnes mister Preikestolen til ny kommune: «Mæland utfører en fiendtlig handling mot Sandnes som by»

 6. A-MAGASINET

  Hvordan får man etterlønn?