Åtte innlagt med mistanke om alvorlig soppforgiftning

Åtte personer er innlagt på sykehus med mistanke om alvorlig soppforgiftning. Det er særlig hvit fluesopp som er forvekslet hittil i år.

Hvit fluesopp er en av Norges giftigste sopp. Den kan forveksles med en vanlig sopp som regnes som en delikatesse i asiatiske land.

De fleste av de åtte innlagte er voksne personer som har spist selvplukket sopp som en del av et måltid. Seks av de åtte har spist hvit fluesopp, to har spist annen sopp.

Det opplyser soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun.

–Jeg kan ikke si noe om pasientene av personvernhensyn, men generelt er det voksne som vanligvis blir forgiftet. De spiser måltider, i motsetning til barn som vanligvis kun smaker på soppen.

Hittil i år har Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet registrert 15 prosent flere forespørsler om sopp sammenlignet med gjennomsnittet de siste seks årene.

I en pressemelding kommer det frem at Giftinformasjonen mottar rundt 1200 telefoner om sopp i året.

Tre av personene med soppforgiftning er innlagt på Akershus Universitetssykehus, slik NRK meldte tirsdag ettermiddag. Det er ikke kjent hvor i landet de siste fem er lagt inn.

Forveksler matsopp med giftig sopp

Den vanligste forvekslingen til hvit fluesopp i Norge er champignoner, men for dem som har fremmedspråklig bakgrunn er det vanlig med forveksling med matsopp fra hjemlandet. Hvit fluesopp kan forveksles med en vanlig delikatessesopp i Asia.

De siste årene har ca. 70 prosent av dem som blir innlagt på sykehus med mistanke om alvorlig forgiftning fremmedspråklig opprinnelse.

Vanligvis kommer symptomer på soppforgiftning etter 6–24 timer etter inntak med kraftig, vandig diaré. Gradvis utvikles det leversvikt. Det er viktig at folk som mistenker forgiftning tar kontakt med lege, og tar med sopparten eller oppkast. Forgiftningen kan potensielt være dødelig.

Hittil i år har Giftinformasjonen hatt over 300 henvendelser. Folk ringer hele døgnet, men spesielt i helgene er det mange som tar kontakt.

Fuktig vær gir mye sopp

– Dette reflekterer det våte været vi har hatt i sommer. Da trives soppen, og mange prøver seg på sopplukking, sier soppsakkyndig ved Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun.

I norske skoger finnes mye hvit fluesopp, som lett kan forveksles med en asiatisk delikatessesopp.

Avdelingsleder Willy Aasebø ved nyreavdelingen ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har erfart flere tilfeller av at nettopp hvit fluesopp har blitt plukket i tro om at det er en matsopp.

Også han advarer mot å spise sopp som ikke er kontrollert av soppekspert.

- Denne soppen er meget giftig og kan føre til leversvikt, og i verste fall død, sier Aasebø.

Giftslørsopp er en annen giftig sopp som lett kan forveksles med andre sopper, og som i små mengder kan gi alvorlig nyresvikt.

- Én til to skjeer kan være nok. De første symptomene for soppforgiftninger er magesmerter, oppkast og diaré. Dersom disse symptomene oppstår etter å ha spist sopp, bør lege kontaktes, sier Aasebø.

Nysgjerrige barn spiser det de finner

Spørsmålene til Giftinformasjonen handler ofte om at barn har spist sopp de har funnet i plenen eller på tur med barnehagen. Andre spørsmål kommer fra voksne som har fått lett ubehag etter et soppmåltid og blir bekymret, eller de har spist ukjent sopp og blitt forgiftet.

– Det er svært viktig at folk som plukker sopp benytter seg av soppkontrollene, sier Kristin Opdal Seljetun.

Hvit fluesopp er en av Norges giftigste sopp. Den kan forveksles med en vanlig sopp som regnes som en delikatesse i asiatiske land.