Norge

14 nye tilfeller av svineinfluensa på Ahus i dag

Bare i dag har 14 nye tilfeller av svineinfluensa blitt påvist ved Ahus.

Toppen av epidemien er forventet først et godt stykke ut i januar.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Bare i dag har Akershus universitetssykehus påvist 14 nye tilfeller av svineinfluensa.

— Det er et kjempehøyt tall, sier overlege Jan Erik Berdal til NRK.

Totalt har 72 mennesker fått påvist H1N1-viruset ved sykehuset siden 17. desember. Slett ikke alle blir innlagt, og for tiden er tre barn og to voksne innlagt ved sykehuset.

Overlegen sier likevel til NRK at den høye pågangen er en utfordring for sykehuset.

I Stavanger har tre personer fått påvist svineinfluensa, og i Trondheim én person.

Pågang hos legevakten

Ifølge Folkehelseinstituttet er årets influensasesong i gang, men har ennå ikke nådd toppen.

Instituttet oppfordrer alle i risikogruppene til å vaksinere seg på sine nettsider. Den vanlige influensavaksinen beskytter også mot svineinfluensaviruset.

Mange influensasmittede oppsøker også lege og legevakt for å finne ut om de er smitte av svineinfluensaen eller av vanlig sesonginfluensa, ifølge NTB.

Torsdag

Les også

døde en 11 år gammel gutt

på Rikshospitalet etter å ha fått påvist svineinfluensa. I motsetning til vanlig sesonginfluensa, rammer H1N1-viruset i større grad friske barn og unge.

2009-vaksinen holder ikke

Folkehelseinstituttet opplyser at de som tok vaksine i 2009, under den store svineinfluensaepidemien, ikke lenger har tilstrekkelig beskyttelse mot viruset.

— Nivået av beskyttende antistoffer hos dem som vaksinerte seg med Pandemrix i 2009, eller som var syke under pandemien, kan ha falt såpass mye at man ikke kan stole på at beskyttelsen fortsatt er tilstrekkelig, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det er særlig personer over 65 år, gravide, og voksne og barn med kroniske luftveis- eller hjerte/karsykdommer som oppfordres til å ta vaksinen.

Flere steder i landet ser svineinfluensa ut til å være mer vanlig enn vanlig influensa. Anslagsvis 900 personer dør av influensavirus hvert år i Norge.