Norge

Jensen dømt til 21 års fengsel - ber om granskning av Oslo-politiet

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Tidligere polititopp Eirik Jensen ble fredag dømt til 21 års fengsel. Hans medtiltalte Gjermund Cappelen fikk 13 års fengsel.

Jensen ble ført ned i kjelleren av tjenestemenn fra Spesialenheten allerede i første pause under fredagens rettssak.

– Han har fått sin endelige dom på 21 års fengsel, og da mener vi det er riktig å pågripe ham. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling så snart det er mulig, sa nestleder Guro Glærum Kleppe i Spesialenheten.

Jensen fyller 63 år om noen uker. Etter å ha sonet to tredjedeler av straffen, og etter fratrekk av 111 dager i varetekt, kan han håpe på prøveløslatelse når han er blitt 76 år gammel.

Gjermund Cappelen har sittet i varetekt siden pågripelsen i desember 2013, og kan dermed håpe på prøveløslatelse i 2022.

Det er over seks år siden Eirik Jensen ble pågrepet. Han ble tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj sammen med Gjermund Cappelen i perioden fra 2004 til november 2013.

Nå har de to altså fått sin dom, men saken kan få etterspill:

Lene Vågslid (Ap) i Stortingets justiskomité mener det trengs en ekstern granskning av Oslo politidistrikt med utgangspunkt i dommen mot Jensen.

– Jeg er glad for at Oslo politidistrikt på eget initiativ har tatt grep for å skjerpe sine egne rutiner, sine etterforskningsmetoder og interne kultur. Men alle vil uansett være tjent med en ekstern gjennomgang av denne saken, som ikke bare angår Oslo politidistrikt, men i bunn og grunn om tilliten til politiet og deres samfunnsoppdrag, sier Vågslid.

Les også

  1. Lederen av justiskomiteen: – Dommen mot Eirik Jensen er dypt alvorlig

  2. Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel og pågrepet i salen

  3. Eirik Jensen sto nok en gang tiltalt for politikorrupsjon og hasjvirksomhet. Det er seks år siden han ble pågrepet.

  4. Politiets Fellesforbund vil ha granskning av Jensen-saken

Les mer om

  1. Oppsummert-type