Kartlegger Behring Breiviks liv på internett

Politiet kartlegger Anders Behring Breiviks liv på Internett. Tusenvis av e-poster fra de siste syv årene granskes.

I det som tidligere var et lunsjrom i Kripos’ lokaler på Brynseng i Oslo, sitter ni politimenn rundt et stort bord nedlesset med datamaskiner.

Herfra skjer jakten på Behring Breiviks virtuelle liv. Snart fire måneder med etterforskning har vist at det var meget omfattende.

Fra over 20 forskjellige e-postadresser har den massedrapssiktede 32-åringen sendt og mottatt mange tusen e-poster, opplyser Mats Høyem Koteng, leder for etterforskningsgruppen som ser på Behring Breiviks bruk av sosiale medier.

Sammen med eksperter fra Kripos har politifolkene fra Oslo politidistrikt funnet e-poster datert tilbake til 2004. Politiet har ennå ikke fått oversikt over innholdet i alle e-postene, fordi det tar tid å gå opp den juridiske løypen som er nødvendig for å få tilgang til e-poster sendt fra utenlandske e-posttjenester, og fordi det dreier seg om et enormt antall.

Les også

PST har fått 1000 tips etter 22. juli

For å skjule deler av aktiviteten sin på nettet har Behring Breivik brukt anonymiseringsprogrammer som er tilgjengelige på nettet.- Dette gjør det meget vanskelig å identifisere den som bruker et nettsted, sier Høyem Koteng.

Behring Breivik var en aktiv debattant på forskjellige nettforum og brukte til tider mye tid på å spille actionrollespill der folk kan spille mot hverandre på nettet, og kommunisere med hverandre.

I det såkalte manifestet skriver 32-åringen at han brukte et helt år, i 2005 på å fordype seg i et dataspill. Politiet bruker nå mye tid på å finne ut om han i årene før terrorhandlingen kan ha mistet evnen til å skille mellom fantasi og virkelighet.

- Vi har ikke på noen måte konkludert med at han har levd i en fantasiverden, men det er jo interessant, særlig med tanke på det han gjorde på Utøya, sier politiadvokat Christian Hatlo.

– Han har en del militære uttrykk som kan minne om spillverdenen.

Debatterte på Aftenposten.no

Politiet har identifisert over 30 kallenavn, eller såkalte «nicks», som ble brukt av Behring Breivik, deriblant kallenavn han har brukt på nettsidene til Aftenposten, VG og Nettforum med det politiet karakteriserer som en «mer ekstrem vinkling innenfor hans interesseområder».

- Vi har koblet siktede til over 40 forskjellige nettsider, sier Høyem Koteng.

Fra høsten 2009 ga Behring Breivik uttrykk for sine innvandringskritiske holdninger på nettstedet Document.no. Han foreslo også for nettsidens ledelse at han skulle medvirke til å lansere nettstedet som et magasin eller som en avis.

Politiet har ikke funnet noen eksempler på at terroristen forut for 22. juli ga uttrykk for at han ville bruke vold.