Norge

Spør om politiet kunne vært fremme klokken 18

Flere av heltene fra 22. juli stiller nå for første gang kritiske spørsmål til politioperasjonen i og rundt Utøya.

Viktige minutter gikk tapt under politiets aksjon for å stoppe massakren på Utøya. Nå stiller flere av de frivillige som risikerte livet ved Utøya spørsmål ved hvorfor første politipatrulje ikke rykket rett ut til Utøya.

  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Les også:

I to uker har campinggjestene og hyttefolket i båter rundt Utøya blitt hyllet som helter fordi de risikerte livet for redde AUF-ungdommer på flukt fra massemorderen. Nå stiller seks sentrale vitner meget kritiske spørsmål ved hvorfor politiets første patrulje ved Utvika ikke rykket rett ut.

Politiet i Buskerud har tidligere opplyst at den første politipatruljen kom til fergeleiet på fastlandet 600 meter fra Utøya kl. 17.52. Dermed kunne de første politifolkene kommet seg ut på Utøya mye tidligere enn 18.25, som var da beredskapstroppen gikk i land, mener flere anonyme øyenvitner som deltok i redningsarbeidet ved Utøya mens massakren pågikk.

«Skulle vi svømme til Utøya», spurte innsatslederen til Buskerud politidistrikt i Aftenposten sist lørdag.

Båter tilgjengelig

Aftenpostens samtaler med gjester, båtfolk og hytteeiere viser at politiet hadde et titall båter tilgjengelig på Utvika camping og området rundt. Flere av båtene var allerede på vannet.

— Det var ingen grunn til å svømme, det krydde av båter her. Det var også folk ved kai med tilgang til båt, sier en av gjestene på Utvika camping, som deltok i det desperate hjelpearbeidet ved moloen.

— Vi så politibilen komme. Vi kan ikke skjønne hva de gjorde. De kunne kommet seg over med en gang, sier en hyttenabo, som var med på å redde flere personer fra Utøya.

— Politiets forklaringer holder ikke. Det er mye vi ikke får til å stemme, sier en annen som deltok i redningsarbeidet.

«Hvor er politiet?» ble det ropt på det analoge sambandet fra AMK-sentralen.

Dersom politiet hadde valgt å ta en av båtene som var tilgjengelig på Utvika camping, kunne den første politipatruljen vært på Utøya allerede ca. kl. 18, 25 minutter før de spesialtrente og gode bevæpnede beredskapsmannskapene gikk i land.

Men det ville vært et livsfarlig oppdrag, med stor fare for at de første politifolkene også ville blitt skutt av den terrorsiktede mannen.

Det er et åpent spørsmål om de to lett bevæpnede politifolkene ville overlevd dersom de hadde blitt sendt rett ut på Utøya. Anders Behring Breivik var bedre bevæpnet, og det gikk rykter om at det var flere gjerningsmenn på øya.

Hadde prosedyre

Aftenposten omtalte lørdag den hemmelige «skyting pågår»-prosedyren, som alle landets politidistrikter har hatt omfattende opplæring i. Prosedyren ble innført etter skolemassakrene i Finland, og slår klart fast at politiets første mannskaper på åstedet hvor man frykter at en massakre finner sted, skal rykke rett inn og være villig til å risikere livet.

Den første patruljen begynte – ifølge Buskerud politidistrikt – å «observere trafikk til og fra Utøya». Deretter begynte de å hjelpe ungdommer som padlet til land.

Valgte feil startsted

Lokalkjente, vitner og båtfolk er også meget kritiske til at politiet bestemte seg for å sette ut sin egen politibåt og rykke ut fra Elsetangen rett innenfor Storøya, 3 kilometer fra Utøya. Dagsrevyen viste tirsdag bilder av den mislykkede operasjonen, hvor den overlastede politibåten får motorstopp, tar inn vann og politifolkene går over i en forbipasserende båt.

Tidligere har politiet hevdet at dette sparte dem for ti minutter. Tirsdag kveld sa politiet i Oslo at plassen som ble valgt «ikke var hensiktsmessig». Valget førte til en om lag 3,8 kilometer lengre tur forbi både fergeleiet og Utvika camping, som lå rett overfor Utøya. Stedet ble valgt av Buskerud-politiet. I tillegg ble båtturen fem ganger så lang.

Vil være anonyme

De seks uavhengige øyenvitnene ønsker ikke at Aftenposten bruker deres navn, selv om flere av dem har vært intervjuet om sine heltedåder tidligere. De er imidlertid villig til å gjenta kritikken, dersom de blir avhørt av politiet eller intervjues av 22. juli-kommisjonen. Felles for alle er at de mener man ikke kan vente ett år på Regjeringens kommisjon for å få svar på spørsmålene.

— For både de overlevende, etterlatte og oss som var til stede, er det viktig å få svar på dette raskt. Det vil gjøre det lettere å komme videre. Dette er ikke snakk om jakt på syndebukker eller etterpåklokskap, alle forstår at det har vært mulig å gjøre vurderinger underveis som i ettertid kan ha vist seg å være feil, sier en av kildene.

Les også

  1. «Det gikk uendelig lang tid før noen kom»

  2. Politiet avviser responskritikk

  3. Flere mener politiet kunne vært tidligere på Utøya