Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus

I 2018 ble det kjørt minst 1.546 turer med eldre over 74 år ut av sykehusene mellom klokken 22.00 og 7.00, melder VG. helseminister Bent Høie krever full stopp.

Mange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten. Helseminister Bent Høie krever at praksisen stanses.

Ved minst 461 av turene, som gikk fra sykehus til pasientens hjem, sykehjem eller annen institusjon, var pasientene 90 år eller eldre. Minst 603 av turene gikk fra sykehus mellom midnatt og klokken 5 om morgenen, skriver avisen.

VG har kommet fram til tallene gjennom et omfattende innsynsarbeid og avisens analyser av alle grønne (ikke-akutte) turer ved landets AMK-sentraler.

– Det er min forventning at man tar tak i dette. Og det er ikke umulig å gjøre noe med det, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

– Det man ser her, må man slutte med umiddelbart. Dette er bare blitt en praksis som har fått lov til å utvikle seg, sier Høie.

En rekke sentraler har mangler ved registreringen. Ved to sentraler er knapt noen turer registrert. Ifølge VG betyr det at det reelle antallet nattransporter er enda høyere.

Ved AMK-sentralen for Oslo, Østfold og Akershus var nattransporten av eldre i 2018 mer enn dobbelt så høy som i 2012, da samhandlingsreformen trådte i kraft. Økningen har vært enda større ved AMK Vestfold, med 151 prosent økning i nattransport. Samme prosentøkning er det også ved AMK Vestre Viken, viser VGs kartlegging.

Konstituert kommunikasjonsdirektør Anja Jasinski Kandal-Wright ved sykehuset i Vestfold, skriver til VG at flere eldre, tidligere utskrivning fra sykehusene og generell økning i antallet oppdrag kan være noen av forklaringene.