Oslos - arkitektenes mareritt

Det nye Munchmuseet lander trolig aldri i Bjørvika. Prosjektet havner i godt selskap med osloplaner som aldri ble noe av.            

Arkitektene Telje-Torp-Aasen vant den andre arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg på Tullinløkka i 1995. Men folkelig protest og en kjølig kommune sendte forslaget på skraphaugen.
Slik så OMA/Space Groups vinnerprosjekt for nytt hovedbibliotek og kinosenter på Vestbanen ut i 2002. Etter heftig debatt ble mye forandret, blant annet hotelltårnet til høyre fjernet. I mai 2007 ble hele planen droppet.
Aker Eiendom prøvde i 1985 å friste kommunen med å tilby gratis akvarium på Tjuvholmen.
Dette arkitekttegnede badelandet vant en konkurranse for Aker Brygge i 1987. Men å vinne en konkurranse betyr slett ikke at verket blir bygget.
Milliardær Petter Olsen kastet seg inn i striden om Tullinløkka med et klassisk tempel viet Edvardd Munchs kunst.
Også ved Tjuvholmen har det vært lansert forslag om badeland. Heller ikke dette, flytende, prosjektet fra 2001 ble noe av.

Se bildeserien i toppen av saken.

Da arkitekt Gro Bonesmo leste avisen forrige lørdag, ble hun umiddelbart satt fire år tilbake i tid. Til en nattlig telefonsamtale fra samarbeidspartnerne i New York.

DEBATT: Hvilket av de planlagte prosjektene i Oslo synes du burde vært realisert? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen eller på Facebook.

For nyheten om at en samlet opposisjon i bystyret vil sørge for at Lambda, det planlagte Munchmuseet i Bjørvika, IKKE vil bli realisert, var som et rent dejavu.

Telefonen fra New York for fire år siden, kunne fortelle at politikerne hadde ombestemt seg. Prosjektet på Vestbanen var skrinlagt. Det de hadde jobbet med i nesten åtte år etter at de vant den internasjonale arkitektkonkurransen.

For massivt, lød dommen over Lund & Slaattos vinnerprosjekt fra 1971. Universitetet ses foran Tullinløkka og de to museene.
  • Det triste er at jeg egentlig ikke ble sjokkert da jeg hørte om Lambda. Historien har gjentatt seg litt for ofte, sier Bonesmo i dag.
  • Redselen for å fullføre straks det blir litt motstand.

Dominobrikker

Hverken omkamper, helomvendinger, ørkenvandringer eller skrinlagte prosjekter har nemlig manglet mens Oslo har reist seg. Kanskje er det symptomatisk at Regjeringskvartalet ble påbegynt i Jugendstil, bygningen som er dagens Finansdepartement. Og fullført 50 år senere med den funksjonalistiske Høyblokken. Eller at det tok 74 år og fire arkitektkonkurranser før Oslo rådhus sto ferdig.

Grunnen til at arkitekt Bonesmo & co måtte makulere seks års arbeid med Vestbanetomten, var at byrådsleder Erling Lae og kulturminister Trond Giske hadde stokket om kortene.

Sånn tenkte politikerne opprinnelig å bygge langs Oslo S før det omtridte Barcode-prosjektet ble valgt i stedet. Bedre eller verre?

I Munchrommet i det før nevnte rådhuset, fortalte de pressen at Vestbanen likevel ikke skulle romme nytt hovedbibliotek. Derimot et nytt, samlet Nasjonalmuseum. Biblioteket og Munchmuseet skulle omkranse operaen – som etter 19 år med høylytt krangel hadde endt i Bjørvika, ikke på Vestbanen. Tomten der Munchs kunst skulle få sitt nye hjem, ytterst mot sjøen, var forøvrig øremerket et etterlengtet akvarium. Mer om dette senere.

Tidenes krangel

Munchmuseet ble for en uke siden altså lagt inn i en helt ny kabal med mange ukjente. Nasjonalgalleriet, ser derimot for øyeblikket ut til å holde stø kurs mot Vestbanen. Til gjengjeld har dagens galleribygning på Tullinløkka vært involvert i en av de mest opphetede byggekranglene i Oslos historie.

I 1972 gikk arkitektkontoret Lund og Slaatto seirende ut av konkurransen om utvidelse av både Nasjonalgalleriet og Historisk museum. Men seieren medførte ikke stort annet enn massiv kritikk for å være for kompakt, og forslaget havnet i skuffen. Kommunens trafikketat prøvde seg så med et P-hus i fire etasjer på plassen, men ble umiddelbart slaktet.

I 1995 var museenes plassmangel igjen påtrengende, og ny arkitektkonkurranse ble utlyst. Vinner ble firmaet Telje-Torp-Aasen. Forslaget utløste en orkan av kritikk, for en stor del fremført i Aftenpostens aftenutgave, og i hvert fall tilsynelatende, et rop om mer tradisjonell, klassisk arkitektur. Svaret på folkets rop kom i form av et tempellignende bygg med søyler og kuppel, viet Edvard Munch og lansert av milliardær og rederarving Petter Olsen.

Slik kan det etterlengtede akvariet se ut, hvis det omsider skulle havne utenfor operaen.
  • Det er så mye fæl arkitektur i denne byen at vi trenger noen klassiske og flotte bygninger, uttalte han i sakens anledning, og sa seg villig til å ta deler av regningen.

Som kjent er Tullinløkka like tom i dag, og Are Telje, en av arkitektene bak vinnerforslaget, mer stønner enn sukker når han tenker tilbake.

  • Det er direkte pinlig at vi har den samme uforutsigbarheten i dag. At FrP kan snu på femøringen og torpedere hele Munchmuseet. Alle forståsegpåerne spretter på banen, og folk blir jævlig forvirra. Så flyter det ut i intet...

Våt ørkenvandring

Om byens museer har flytt litt rundt, står det adskillig verre til med to minst like folkekjære som dypt savnede institusjoner: Akvarium og badeland. Mange husker trolig stadig hvordan akvarieentusiastene solgte billetter til det fremtidige akvariet på 50-tallet. Og hvordan planene siden har skvalpet rundt i sjøkanten - med noen solide turer inn på fastlandet.

Arkitekt Rune Ramfelt har "bare" vært med siden 1983, da han tegnet et fullblods akvarium i Fiskvollbukta litt utenfor byen. Byplansjefen mente det var for usentralt, og la det til Valle Hovin.

  • Vi fikk jo sjokk! Det er ganske langt fra sjøen, fastslår Ramfelt, som sammen med Akvarieselskapet skulle få flere sjokk ettersom tomt etter tomt gikk i vasken. Og som trodde maratonen var over da bystyret faktisk regulerte akvariet inn på utstikkeren ved siden av operaen. Altså akkurat der Munch/Lamda skulle ligge. Helt til forrige fredag...

I mellomtiden har Byplankontoret faktisk hentet Fiskvollbukta opp av hatten igjen.

Slik så Akvarieselskapet for seg et akvarium ved Fiskvollbukta i nærheten av Ingierstrand. Forslaget ble sendt inn i 1982, men kommunens svar var å legge det til Valle Hovin.
  • Vi vil til Akerselvas utløp. Nå er det opp til politikerne å stille tomt, sier Ramfelt.

Interessen har ikke vært mindre for et badeland, og allerede i 1987 ble det invitert til arkitektkonkurranse på Aker Brygge. Der ligger det som kjent ikke i dag. Heller ikke på Tøyen, Tjuvholmen, Frognerparken, i Bjørvika, eller de andre stedene som har vært foreslått med jevne mellomrom. I 2003 lanserte daværende badebyråd Hilde Barstad (h) med tyngde planene for et vannparadis i nedslitte Tøyenbadet.

  • Nye Tøyenbadet bør kunne bli det beste og mest attraktive badelandet i Norge, sa hun, men tidde klokelig om når man kunne ikle seg badetøyet. Gamle Tøyenbadet er til orientering stengt i skrivende stund.

Rykk tilbake

Deichmanske hovedbibliotek er ikke stengt. Men planene om utbygging var klare allerede til 200-årsjubileet i 1985. Biblioteksjef Liv Sæteren begynte året etter, og har siden brukt mye av sin tid på over 20 mulige og umulige tomter og bygninger for det hardt prøvede biblioteket. Galleri Oslo, Byporten, Kredittkassen, Postterminalen, Youngstorget. År etter år med utredninger. Helt til Vestbanen dukket opp som et Soria Moria.

Og vi er tilbake til utgangspunktet: Alle planer for Vestbanen ble vraket. Og sammen med Munch måtte Deichman og Sæteren legge kursen mot Bjørvika og mange nye år med venting. Innflytting er antydet i 2017.

  • Jeg tror vi nå har samlet oss om en maksimalt god løsning, sier Sæteren. Men det blir uten henne. Da er hun pensjonist for lengst.

Byplanekspert Peter Butenschøn oppsummerer:

  • Politikerne elsker jo å kaste rundt på mange brikker. Samtidig er det bra å bruke tid på viktige prosesser, kanskje ombestemme seg. Vi gråter jo ikke over det som ble borte.