Norge

Gjenopptar granskningen av Google

Britiske myndigheter krever ny Street View-redegjørelse om ulovlig datainnsamling fra trådløse nettverk.

Rapporten fra amerikanske Federal Communications Commission (FCC) har fått britiske myndigheter til å gjenoppta etterforskningen av Googles Street View-tjeneste. Nå vil britene ha alle data på bordet. Foto: SCANPIX

  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen

I 2010 innrømmet Google at informasjonen selskapet samlet inn for sin Street View-tjeneste, inneholdt e-postadresser, webadresser og passord som kamerabilene fanget opp fra private trådløse nettverk.

Les også

Se opp opp for dette kameraet

— Det er kun snakk om et uhell som skyldtes en programmeringsfeil av det trådløse utstyret i bilene, bedyret internettgiganten da personvernmyndighetene forlangte en forklaring.

Google slapp fra det. Men i april i år offentliggjorde amerikanske Federal Communications Commission (FCC) en rapport som hevder det var en av Googles egne ingeniører som hadde laget og implementert en programkode som gjorde det mulig å overvåke og hente ut informasjon fra private trådløse nettverk.

Britene reagerer

Det har fått britiske personvernmyndigheter til å reagere. Ifølge avisen Telegraph har sjefen for britenes Information Commissioner's Office (ICO), Steve Eckersley, denne uken skrevet et brev til Googles visepresident Alan Eustace hvor han redegjør for at ICO vil gjenoppta etterforskningen av Google.

Eckersley viser til den lange listen over personlig data Street View-bilene skal ha samlet inn, og at det «derfor virker sannsynlig at Google bevisst samlet inn data fra kamerabilene i Storbritannia».

ICO ber nå Google om å utlevere alle detaljer om hva slags data som ble samlet inn, samt redegjøre for hvorfor Google ikke opplyste IOC om dette under den første etterforskningen.

Ifølge Financial Times sier en talsmann for Google at man med glede vil besvare alle spørsmål. Vedkommende hevder også at Google aldri har gjort bruk av denne informasjonen.

Den britiske avisen Daily Mail, som har gått langt i å hevde at det er tette bånd mellom Google og medlemmer av den britiske regjeringen, stiller seg påkommentarplass undrende til at det har tatt så lang tid før britiske myndigheter reagerer på rapporten FCC la frem i april.

Les også

  1. De mest spektakulære Street View bildene

  2. De beste Street View bildene

  3. EU kritiske til Google Street View

  4. Utilsiktet sladding av Vigeland-skulptur

  5. Google Street View tar beina fatt