Norge

- Akupunktur er blitt stuerent

Akupunktør Anne Christine Hågensen må klype seg selv i armen, etter å ha hørt at professor Kristian Gundersen sammenligner akupunktur med å blåse på et sår.

Akupunktør og fysioterapeut Anne Christine Hågensen og pasient Anne Vonen er lei av kritikken fra Gundersen.
  • Marius Dalseg Sætre
Hågensen har sett seg trøtt på ufortjent kritikk av akupunktører og andre seriøse tilbydere av komplementær og alternativ medisin.

— Det er uforståelig for meg at noen fortsatt kan sette spørsmålstegn ved akupunkturbehandling, sier Anne Christine Hågensen.

Hågensen er utdannet fysioterapeut og akupunktør ved Heggeli helhetsmedisin. Nylig utga hun boken «De tre skatter» om helseforebygging og balanse. Nå setter hun nåler forsiktig i skuldrene til Anne Vonen.

- Jeg hadde store problemer med å sove, men medisinering fungerte ikke helt for meg, sier Vonen.

Den 60 år gamle tannlegen er en av mange som de siste årene har valgt å bruke akupunktur i tillegg til legebesøkene.

En brukerundersøkelse gjennomført av Opinion AS i 2012 viste at 19 % av mennene og 37 % av kvinnene hadde besøkt akupunktør det foregående året.

– Jeg har alltid trent og spist riktig, men når jeg ble syk forventet jeg som mange andre at legen skulle gjøre meg frisk uten at jeg trengte å involvere meg. Her har jeg isteden blitt gjort bevisst på min egen helse og velvære, forklarer hun.

Bruker milliarder

Anne Christine Hågensen har ingen forståelse for at Kristian Gundersen i sin bok velger å gå hardt ut mot alle former for alternativ og komplementær medisin.

Les også

- Pasienter lar seg lure

— Legemiddelfirmaene bruker milliarder på forskning på skolemedisin. De ser en mulighet til å ta patenter og tjene penger på nye medikamenter. Til sammenligning har akupunktur svært lite midler til forskning, sier Hågensen.

Til tross for at det ikke finnes entydige forskningsresultaer, tar i dag flere store sykehus i bruk akupunktur som behandlingsform

— Akupunktur er blitt stuerent, fastslår hun.

- Gundersen leter etter det negative

Også Svein Røssberg, grunnlegger av Heggeli helhetsmedisin, mener Gundersen bommer med kritikken.

- Det Gundersen sier er ikke overraskende for oss som har hørt ham tidligere. Han leter etter det negative og lukker øynene for forskning som viser effekt.

Røssberg ser heller at komplementær medisin og tradisjonell skolemedisin samarbeider.

— Hele nøkkelen i medisin er tverrfaglighet. God medisin er å finne den beste terapiformen til hver enkelt. Om det er fysioterapi, akupunktur, skolemedisin eller en kombinasjon, sier han.